BLM med nya ambitioner - om litteratur, film och gardiner
Nya BLM:s redaktörer är tacksamma över att få åka snålskjuts på gamla BLM:s renommé. Däremot vill de leva upp till bara ett fåtal av föregångarens traditioner. Dock till den om texter av högsta kvalité, förklarar Kristoffer Leandoer.
Mara Lee, svensk författare, som nu får den uppmärksamhet hon förtjänar enligt BLM. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
- Saker låter alltid bättre om de är tre, och vi är ju poeter. Det är det oseriösa svaret. Det seriösa är att det signalerar ett reportage i tidningen som handlar om Ullared och som vi är väldigt nöjda med, säger Kristoffer Leandoer.
I huvudsak är dock nya BLM en tidskrift om litteratur och film. Förutsättningarna för dagens filmskribenter är dock annorlunda jämfört de tidigare, Artur Lundkvist och Harry Schein, som knappast hade möjlighet att se filmerna mer än en gång, menar Leandoer. I dag står även kassetterna i bokhyllan.
- Vi har valt att sätta BLM i skärningspunkten, där filmen och litteraturen möts.
<b>Inte rapportera</b>
Kristoffer Leandoer, 39, författare och kritiker, delar redaktörskapet med Aase Berg, 32, poet och kritiker. Ingen av dem vill tala i termer av smalt och brett när de kommer med programförklaringen.
- Vi erkänner inte begrepp som fin eller ful, folklig eller elitistisk. För oss finns bara på allvar eller inte på allvar. Vi vill inte vara en del av det här hierarkiska systemet, säger Aase Berg.
- Vi tänker inte bara rapportera eller spegla. Vi vill agera, vi vill vara ett subjekt. Vi vill presentera morgondagens författare. I det här numret har vi lyft fram Mara Lee som vi tycker inte alls fått den uppmärksamhet hon förtjänar.
Zadie Smith, John Swedenmark, Annina Rabe, Gabriella Håkansson och Eva af Geijerstam finns bland första numrets skribenter. Peter Kihlgård medverkar i kommande. Faran i att bli alltför trendiga tänker redaktörerna undvika genom att anlita några etablerade skribenter som har både "hjärnan och hjärtat i behåll". De yngre ska vaskas fram bland independentförlag och undergroundkontakter, enligt Aase Berg.
<b>Recensioner viktigast</b>
Tidskriftens ryggrad ska vara recensionsblocket där i princip all svensk litteratur ska recenseras och med målsättningen att varje bok ska få sin "ideale recensent". Premiärnumret inleds av Anders Cullheds 3,5 tätskrivna sidor om Jens Nordenhöks nyöversättning av Cervantes "Don Quijote".
- Om den svenska bevakningen är ryggraden så blir den utländska ögonen. Det är viktigt med den utländska litteraturen. Ju mer Sverige har blivit en del av världen ekonomiskt och politiskt, ju mer har vi isolerat oss och blivit alltmer vända till det anglosaxiska, säger Kristoffer Leandoer.
Premiärnumret trycks i 11 000 exemplar. Tidskriften ska gå med vinst men enligt ansvarige utgivaren Magnus Bergh har Bonniers tillräckligt med tålamod för att se den som "ett långsiktigt projekt".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!