I 106 år har familjen Fornstam drivit biografer. Själv har Peter Fornstam ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt film och bio. Han är en välkänd debattör i branschen – alltid med målande formuleringar och färsk statistik i huvudet.
Vanliga år brukar hans publika inspel och remissvar handla om den nya, höjda biomomsen, bristen på breda svenska publikdragarfilmer eller hotet från illegal nedladdning.
Men pandemiåret 2020 har allt handlat om inställda storfilmspremiärer och ett gradvis sänkt publiktak.
– Jag har många gånger tänkt på min pappa genom den här tiden. Jag är tacksam för att han slapp uppleva den för jag tror inte att han hade pallat pressen och ovissheten, säger Peter Fornstam, när han tar emot på biografen Victoria på Götgatan i Stockholm.
"En levande mardröm"
Svenska Bio har behållit sina biografer öppna under hela pandemin. Och under våren, sommaren och hösten har Peter Fornstam låtit mer eller mindre optimistisk.
– Jag skulle ljuga om jag hade sagt att det här var det roligaste året. Det har varit en levande mardröm. Men samtidigt så måste man ju försöka lyfta blicken och se framåt, säger Peter Fornstam och fortsätter:
– Min pappa sa alltid att efter krigsslutet 1945 så blev det sånt himla sug efter att gå ut. Det finns säkert en risk för att folks beteende är ändrat för evigt, jag kanske lever i förnekelse här, men jag måste tro att det blir ett sug efter bio på andra sidan – och att jag fortfarande äger biografer då.
TT: Hur länge kan ni hålla ut?
– Så länge pengarna räcker. Svenska Bio hade turen att komma in i det här med några bra år bakom sig. Har man drivit eget företag i tre generationer så kommer det med en viss försiktighetsprincip. Jag har för avsikt att överleva men det beror på hur välvilliga statsmakterna är.
"Väldigt hämmande"
Hela biografbranschen omsätter årligen omkring två miljarder kronor ("i runda slängar"). I år ligger facit hittills på cirka 650 miljoner, varav 400 miljoner under januari och februari, berättar Peter Fornstam och understryker vikten av fortsatta stöd från statsmakterna för att överleva.
– Vi måste alla ha respekt för att vi har en pandemi. Men ordningslagen har varit väldigt hämmande för vår comeback. För att använda Amanda Linds egna ord: den är trubbig, säger Peter Fornstam, som menar att de nya hårda restriktionerna mot biograferna är signalpolitik.
– Vi har fått bära en orimligt stor del av det här. Branschen är torpederad. Tittar man på grannländer som Danmark blir man lätt avundsjuk, de har 500 i publiktak och under hösten har Thomas Vinterbergs "Druk" med Mads Mikkelsen gjort 775 000 biobesök där.
Öppet för åtta personer
Från och med tisdagen håller Svenska Bio sina biografer öppna för åtta personer per salong. De nya restriktionerna gäller till den 22 december.
– Förlorar jag pengar på att hålla öppet? Ja, det gör jag men det gör jag ju ändå. Det här beslutet visar också lite kamplust och kämpaglädje. Släcker vi skylten så skickar vi också en signal om att det skulle vara farligt att gå på bio. Vi tror inte det, inte med de åtgärder vi har vidtagit. Jag såg själv "Palm Springs", "Horizon line" och "De Gaulle" på bio förra veckan. Hittills finns ingen smittspårning till en bio någonstans i världen.
Optimisten Fornstam har inte gett upp. Hoppet står till att smittan lugnar sig, nya stöd tillkommer och att det kan komma glädjande restriktionsbesked om julen.
– Om det kommer nya besked senast kring den 12, 13 december så kan vi fortfarande skapa en biojul. Det är den viktigaste perioden vi har.