Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Biografägarna hoppas på julen

Länsstyrelserna säger ja till begränsningen på åtta personer vid offentliga tillställningar. Men regeringen måste så snart smittläget tillåter det ompröva restriktionerna, menar flera remissinstanser.

Biograferna har det tufft på grund av coronapandemin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.

Biograferna har det tufft på grund av coronapandemin. Här Filmstaden biograf Saga på Kungsgatan i Stockholm.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Kultur och Nöje2020-11-19 11:10

Trots att Sveriges Biografägareförbund har respekt för den ökade smittspridningen ifrågasätter man att biograferna ska behöva drabbas så hårt. I sitt remissvar om ändringar i förbudsförordningen från den 24 november skriver förbundet att man i princip har drabbats av näringsförbud.

– Svenska Bio förlorar miljoner varje vecka. Vi sitter med en fast kostnad och även om jag ber mina medarbetare att gå hem så försvinner inte den kostnaden, säger Peter Fornstam, vd för Svenska Bio och ordförande för Sveriges Biografägareförbund.

Biografkedjan Svenska Bio valde att justera kapaciteten regionsvis medan Filmstaden har stängt sina biografer. Men i sitt remissvar skriver Filmstaden "vi är övertygade om att vi fortsatt hade kunnat hålla biograferna öppna på ett smittsäkert sätt med gällande begränsningar". Filmstaden efterlyser också en större tydlighet från regeringen när besluten kommuniceras.

Julen viktigast

Peter Fornstam hoppas nu att läget ska vara ett annat efter de fyra veckorna av striktare regler, så att julen kan räddas. Då ska biograferna omsätta minst 25 procent av sin årliga försäljning.

– Förr oss är det viktigaste vad som händer från mitten av december och framåt, säger han.

I remissvaret understryker Sveriges Biografägareförbund att det här drabbar flera led, det påverkar också svenska filmproducenter, distributörer och filmskapare. Men Peter Fornstam fick nyss veta att "Wonder Woman 1984" antagligen går upp på biograferna i Europa den 16 december, vilket skulle kunna vara ett ljus i tunneln.

Svensk Scenkonst, som representerar 115 verksamheter – både privata och offentligt finansierade – beskriver begränsningen som "mycket omfattande".

"Under rådande omständigheter" har man förståelse för regeringens beslut men förutsätter samtidigt att det omprövas så snart smittläget tillåter. Även Kulturrådet skriver att det är "av yttersta vikt" att restriktionerna omprövas och lättas så fort smittskyddsläget tillåter det.

"Måste omprövas"

Inskränkningarna bör också följas av "ytterligare kraftfulla och snabba krisstödsinsatser", i synnerhet för dem som nu kämpar för sin överlevnad, framhåller Svensk Scenkonst. "Framöver" tycker man att arrangörerna själva klarar att avgöra hur många som kan tas emot på ett smittsäkert sätt.

Svensk Live anser att det är viktigt att undantaget om 300 personer bibehålls för att underlätta en öppning i framtiden. De önskar dessutom att respektive arrangör får verktyg i form av krav och kriterier "utan ett fast tak på antalet besökare, utan istället med hänsyn till respektive arrangemangs och arrangemangsplats förutsättningar."

Verksamhetsförbuden och den kommande förändringen i ordningslagen "slår ekonomiskt exempellöst", enligt Svensk Live, som understryker vikten av fortsatt ekonomiskt stöd. I en intervju med Sveriges Radios P1 Kultur säger Amanda Lind också att regeringen är medveten om detta.

– Förra veckans besked att vi förlänger korttidspermitteringen en bra bit in på nästa år är ett väldigt viktigt besked inte minst för många inom kulturen där det är en av de viktigaste åtgärderna förutom de riktade kulturstöden. Men nu kommer vi att jobba för att kunna presentera fler insatser också, det kommer att behövas när vi är i det här allvarliga läget, säger hon.

Fakta: Förordningsändringen

Regeringen föreslår att maximalt åtta personer får delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Förordningsändringen har stöd i ordningslagen och föreslås gälla från den 24 november och tills vidare. Målet är dock att den bara ska vara i kraft i fyra veckor. Skälen är att de ekonomiska konsekvenserna är stora och att restriktionerna slår mot grundlagsfästa fri- och rättigheter.

Landets länsstyrelser vill slopa regeringens undantag för sittande publik och max 8 personer blir alltså det som gäller. I remissvaret skriver Länsstyrelsen i Västmanland bland annat: "Att fortsatt tillåta allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med upp till 300 sittande deltagare samtidigt som Folkhälsomyndigheten anmodar den absolut övervägande delen av Sveriges invånare att inte delta i möten, konserter, föreställningar etcetera, är svårt att nå ut med på ett trovärdigt sätt."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!