Bilder av livet ombord

"Sjömän" är en dokumentation av ett yrke som håller på att gå ur tiden i Sverige. Fotografen Stefan F Lindberg har i ett par års tid följt med på svenskflaggade fartyg jorden runt. I dag öppnar hans fotoutställning som berättar om livet ombord.

Bilderna berättar om livet till sjöss.

Bilderna berättar om livet till sjöss.

Foto: Titti Olovsson

Kultur och Nöje2014-02-01 07:34

NORRKÖPING

Utställningens 44 bilder ger en helhetsbild av livet till sjöss och sjömansyrket. De visar hårt arbete som kräver kraft och koncentration. Vi ser ögonblick av yrkesstolthet och gemenskap, men också ensamhet och längtan. En matros som sover i sin hytt. En filippinsk sjöman söker en stunds stillhet och tröst vid ett litet altare. Makalöst vackra naturvyer. Smuts och gråväder.

Under arbetet med utställningen och boken Sjömän II har Stefan F Lindberg varit ute på världshaven med drygt 20 olika typer av fartyg som containerbåtar, supply-båtar, kryssningsfartyg, bulk-båtar, färjor, isbrytare, passagerarbåtar och ro-ro-fartyg.

– Jag har blivit mottagen på ett fantastiskt sätt av alla ombord i alla kategorier – både uppåt och nedåt i hierarkin. Alla inser värdet av en dokumentation av ett yrke som är på väg att försvinna, så man har stöttat mig väldigt mycket i projektet. Man känner en yrkesstolthet och vill bidra till att yrket blir synligt, säger Stefan F Lindberg.

Morfar var sjöman

Intresset för sjömansyrket är något som Stefan F Lindberg har burit med sig sedan barnsben.

– En viktig person i mitt liv var morfar som var sjöman i hela sitt liv. Jag har alltid bott i Stockholm, men när jag besökte honom i Majorna i Göteborg gick vi ofta ner till hamnen tillsammans. På den tiden hade yrket en annan laddning. För unga killar från arbetarklassen var det en möjlighet att få upptäcka världen.

Stefan F Lindberg har en tidigare fotobok om sjömän bakom sig. Den kom för 30 år sedan och är skriven av Olle Allansson, känd som sjöfolkets store berättare. När Stefan F Lindberg jämför yrket och livsstilen ombord kan han konstatera att mycket har förändrats. Hierarkierna är inte lika tydliga och supandet på kvällarna är borta. Nu har tv och internet tagit över.

Dokumentärt och poetiskt

Stefan F Lindberg är utbildad vid Christer Strömholms fotoskola och undervisar i bildkunskap vid bl a Stockholms universitet. Han berättar att mötet med sjömännen och diskussionerna kring bilderna resulterade i två bildspråk.

– Den äldre generationen som inte är så vana vid att läsa bilder ville ha redovisande bilder och för dem var det viktigt att jag förstod alla arbetsmoment. Medan den yngre generationen är tränad i bilder och hade högre krav. De var mer intresserade av den existentiella känslan. Därför har jag kombinerat det i två olika sorters estetik.

Det speglas i utställningen som både omfattar både dokumentära och poetiska bilder. Mellan dem finns insprängda citat. En teknisk chef säger om yrket: "Att vara till sjöss är en evig lång längtan. Till havs längtar man till nästa hamn. När man är i land längtar man ut till havs igen. Sen längtar man hem. När man varit hemma ett tag, längtar man till sjöss igen."

Läs hela artikeln i Folkbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!