Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Betydligt mer än Skandia-skandalen

Foto:

Kultur och Nöje2007-06-19 06:00
Att August Strindberg varit redaktör för något som hette Svensk försäkringstidning får jag veta i den här bokens inledning. Strindberg skrev om livförsäkringsbolagens orimliga vinster och hur dessa användes av skrupelfria direktörer. Iakttagelser han sen bör ha fått användning för i det roliga kapitlet om bolaget Triton i romanen Röda rummet.
Sen dess har direktörerna blivit än girigare och hänsynslösare och deras metoder svårare att genomskåda. I aktiebolagsvärlden råder ingen demokrati. Där kan oåtkomliga chefstjänstemän utnyttja kunders och småsparares okunnighet tämligen ogenerat.
Olle Rossanders bok ska egentligen handla om skandalerna kring Skandia men går längre. Vi har litat blint på alla som haft till uppgift att hantera våra tillgångar. Både banker och försäkringsbolag har varit höjda över alla misstankar.
I Skandias fall tog det decennier att bygga upp bilden av Sveriges kanske största och mest seriösa försäkringsbolag. Sen tog det bara några månader för ett par direktörer att rasera detta förtroendekapital.

På omslaget ser det ut som om det här var en skojig bok men det är den inte. Den är tvärtom rätt knepig. Olle Rossander säger att försäkringsfrågor är så oerhört komplicerade att inte ens han, som ändå är rätt ekonomiskt kunnig, helt begriper sig på dem.
Själv har jag svårt att hänga med när han beskriver olika metoder för bolagsplundring. Men att det finns pengar att sno är tydligt. De stora bankerna har under senare år redovisat vinster som motsvarar mellan 30 och 50 öre per omsatt krona.
Och så skandalerna både här hemma och utomlands. Rossander räknar upp smuggling, mutaffärer, sexorgier, bedräglig bokföring och pensionsmiljarder i en lång rad bolag.
Skandia bytte skepnad från traditionellt försäkringsbolag till avancerad finanskoncern som skulle erövra världen med skattegynnade sparprodukter kopplade till börs- och finansmarknad.
Sveriges regering bidrog parallellt med avregleringar och nytt pensionssystem som gjorde oss alla till aktieägare. Starka personliga ägare började försvinna från de stora bolagen och ersättas av tjänstemän som inte riskerade egna utan andras - våra - pengar. Pengar som blivit herrelösa.

Sparande och pensioner är livsviktiga för oss alla, men vi har långt bättre konsumentskydd när vi köper en tvättmaskin än när vi köper en kapitalförsäkring, säger Rossander. Numera kan man dock föra grupptalan. Föreningen Grupptalan mot Skandia har sjuttontusen medlemmar som nu kräver tillbaka några försnillade miljarder från "sitt" försäkringsbolag.
Ett kapitel heter Vad kan göras. Här konstateras bara att ekobrottslingar inte åker fast och att det är mycket dyrt att driva civilmål inför domstol. Så långt som till vision om ett annat samhälle med socialistiska lösningar kommer inte Olle Rossander. Åt det hållet får vi väl tänka själva.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!