Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Betongkonsten som är mer än

NORRKÖPING
Konst på stan är mer än Spiral-åtbörd och Moa Martinson i brons på Grytstorget.
Följ med på en konstrunda i Norrköpings betonglandskap.
Där finns graffitin.

I korsningen Lindövägen-Tullhusgatan finns en djup djungel med papegojor och tigrar. Målningen från 1991 är gjord av de svenska graffitilegenderna Amen, Circle och Zappo.
FOTO: ROBERT SVENSSON

I korsningen Lindövägen-Tullhusgatan finns en djup djungel med papegojor och tigrar. Målningen från 1991 är gjord av de svenska graffitilegenderna Amen, Circle och Zappo. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Kultur och Nöje2002-02-14 00:00
- Målare vallfärdar hit från hela Norden. Det här är Sveriges största lagliga graffitivägg, säger Conny Johansson.
Vi är vid hamnen - Norrköpings graffitiområde nummer ett. På vintern är det folktomt vid väggen, men med värmen kommer graffitimålarna.
Conny Johansson, vår ledsagare i Norrköpings graffitidjungel, har målat i tio år och gör beställningsjobb åt företag, affärer och föreningar. Han har också hållit graffitikurser på Slakthuset.
När vi träffar honom kommer han direkt från en klotterkonferens i Växjö. Och han är skakad av den nolltolerans som råder. Den tillåter inga lagliga väggar och inbjuder inte till dialog med graffitimålarna, anser han. Nolltoleransen manifesterades med stockholmspolitikernas beslut att stänga graffitiutställningen Underground för några veckor sedan. Motiveringen var att utställningen uppmuntrade till vandalisering.
- Synen på klotter har hårdnat och Norrköpings kommuns snälla klotterpolitik fick svidande kritik på konferensen, trots att den fungerar bra här.

<b>Omöjligt att stoppa</b>
I en sammanfattning av konferensen står att
- Om man skulle försöka förbjuda fotboll skulle folk spela på gatorna och riskera att fönsterrutor går sönder. Att stoppa graffiti är lika omöjligt och därför borde det fixas lagliga väggar.
I hamnen har Conny målat en 17 meter lång vägg tillsammans med två linköpingsmålare och en stockholmskille. Deras namn vill han inte avslöja. Alla målare vill inte stoltsera med vad de gör eftersom graffiti för många är liktydigt med brott.
Den drygt 100 kvadratmeter stora målningen domineras av horisontella linjer och rena färgfält. Den pregnanta texten kontrasterar mot Conny Johanssons konturlösa och drömskt undanglidande figurer baserade på förlagsbilder av Kate Moss och Angela Joley.
- Alla har sin stil, men vi planerade färgval tillsammans och försökte att få samma textstil, berättar Conny.
- Det tog en veckas heltidsarbete att göra den. Och det är roligt att den inte blivit övermålad, ibland är det lockande att sätta på gubbarna mustasch...
I hamnen samsas genomarbetade graffitimålningar och spontant klotter.
- Klotter föder klotter och snygg graffiti föder snygg graffiti. Man inspireras av det man ser, säger Conny. Men där det bedrivs en hetsjakt på målare finns inte förutsättningarna att jobba länge med en målning.

<b>Djungel är favorit</b>
Djungelgraffitin från 1991 i korsningen Lindövägen-Tullhusgatan är Connys favoritmålning i Norrköping. "Zappo" och "Amen" har målat djuren och "Circle" står bakom texten.
- De är tre legender inom svensk graffiti. Texten är ett exempel på den gamla skolan, rena teknikfascismen med fadningar och ifyllningar. I dag är det mer kontraster, förenklat och fulsnyggt.
Vi lämnar papegojorna och tigrarna på Lindövägen och beger oss till fiskarna och hajarna vid badhustunneln under Södra Promenaden. Graffitin är från 1998 och Conny är en av dem som målat. Tunneln är ganska mörk och betraktaren kommer alldeles för nära målningen. Graffiti ska helst ses på omkring tio meters avstånd.
- Tunneln målades eftersom det var problem med klotter. Och det här är en bra lösning att få bort klotter.
Folkbladet: Men sedan finns förstås de som tycker att graffiti är klotter...
- Jo, konsten ligger i betraktarens ögon. När jag målat har det hänt att folk sagt "Men herregud, vad håller ni på med?!" och går och ringer polisen. Men det är okej att få kritik. Man vill ju att folk ska reagera på det man gör.
- Men det har också hänt att poliser kommit förbi och sagt "Vad fint det blir". Det är schyst!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!