Barbro Lindgrens VLMF blir teater
Ännu en av Barbro Lindgrens världar har hittat till teatern. Lars Rudolfsson sätter upp hennes böcker om Barnhans på Orionteatern i Stockholm.
Barbro Lindgren och Lars Rudolfsson har ett teaterprojekt ihop. Foto: Scanpix.
Foto:
- Det är en story om besatthet och en skildring av vår tid, säger regissören Stina Oscarson.
När Orionteatern i Stockholm presenterade kommande projekt var det höstens satsningar som stack ut särskilt. Författaren Barbro Lindgren och regissören Lars Rudolfsson har funnit varandra och kommer tillsammans göra teater av de tre böckerna om Barnhans och hans vänner: "Vems lilla mössa flyger", "Korken flyger" och "VLMF - Vad lever man för".
Lars Rudolfsson fastnade för det universum som Barbro Lindgren skapat, komplett med karta och allt.
"Tjechovsk värld"
- När jag läste de första böckerna fick jag en enorm känsla för den här ganska tjechovska världen. Man kan få vilka associationer som helst av de här mjukisdjuren som det handlar om. Jag älskar Barbros humor, det är inget flams. Det roliga lägger sig kring det allvarliga så fint.
Rollistan lockade honom, med figurer som Ankan, Bisamråttan, Farbrornallen och gummiapan Mac.
- Jag ville skildra alla slags olika människor jag har mött. Det blev roligare i leksaksform. En kultursnobb blev Farbrornallen, en medelmåtta blev Stenkula och de riktigt dumma blev tallkottarna. Apan Mac är den där balla typen, berättar Barbro Lindgren om böckerna.
I december har familjeföreställningen "VLMF" premiär.
"Skildring av vår tid"
Dessförinnan har dramatiseringen av Fredrik Strages bok "Fans" premiär, i september. Stina Oscarson läste boken om fanatisk idoldyrkan och besatthet - och föll direkt.
- Det är en enorm skildring av vår tid i de här människornas desperata längtan efter kärlek och ensamhet som leder till extrema uttryck. Deras längtan blir ett beroende.
"Fans" handlar bland annat om holländske Gert van der Graaf vars extrema idoldyrkan av Abba ledde först till en relation med Agnetha Fältskog, och sen besöksförbud och utvisning. På scen vill Stina Oscarson väva ihop de olika människoödena, och funderar just på hur man ska gestalta kändisarna, föremålen för idoldyrkan.
- Det är ett myller av galna människor och det finns en humor i igenkännandet. Vi har samma drag själva, även om vi inte går över gränsen.
Okänd Brechtpjäs
Närmast på Orionteatern ligger vårens program, som står fast trots eventuella inkomstbortfall till följd av regeringens beslut att minska det statliga bidraget lika mycket som Skattemyndigheten betalar tillbaka i momspengar. En i Sverige aldrig spelad Brechtpjäs är den stora satsningen, med bland andra Shima Niavarani i rollerna. Musiken står Fläskkvartetten för, live på scen. "Bageriet" har premiär 16 mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!