Attityd och flott i barret
NORRKÖPINGDe har mycket flott i barret.Och rockabillyattityd.Men Norrköpingsbandet Freeway Jackals drar sig inte för att spränga genregränser.
Freeway Jackals spelar skitig och oputsad rockabilly. Från vänster: Christian Wilson, Ricky Larsson, Angelica Wilson och Martin Gustafsson. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Det albumaktuella rockabillybandet är inte särskilt nostalgiskt och autentiskt. Martin Gustafsson, Ricky Larsson, Angelica Wilson och Christian Wilson blandar rockabillyn med en skopa punk. Men också lite country, surf och swing.
- Vi är inget snällt och gosigt band, utan försöker göra gangsterrockabilly som är slamrig och skitig. Den ska inte vara tillrättalagd och välpolerad, säger Martin.
- Vi tänjer på genren. Vi är födda på 70-talet och det vore töntigt om vi försökte låta som Carl Perkins. Då gör vi oss till. Vi vill få både hårdrockare och raggare att hoppa till musiken, säger Ricky.
<b>Inget partyband</b>
Freeway Jackals föddes på Lucky Seven Tatoo i somras. De båda tatuerarna Martin Gustafsson och Ricky Larsson på upptäckte att de inte enbart hade tatuering och rockbandet Voodoo From Beyond gemensamt - utan även rockabillyintresset.
- En dag plockade Martin fram en rockabillyplatta. Jag hade ingen aning om att han också gillade den musiken. Då var det bara att hoppa igång, berättar Ricky.
- Vi ville inte göra något på halvfart och Freeway Jackals är inget sidoprojekt eller partyband, säger Martin.
De sökte en sångare med rätt svaj på rösten och valet föll på Martins flickvän Angelica Wilson, som tidigare har tidigare sjungit i kör och i olika band, bland andra Vampire.
- Det här är det absolut roligaste jag har gjort. Men det är inte precis utvecklande för rösten, skrattar Angelica.
Själv fick Martin lära sig att spela kontrabas.
- Det är det bästa och tuffaste instrument jag någonsin har spelat, säger han.
<b>Trivs på scenen</b>
Musik och mode går ofta hand i hand och självklart är imagen viktig för Freeway Jackals. Det ska vara "creepershoes", tatueringar och mycket brylcreme. Bandet vill synas och trivs bäst på scenen, att spela live inför publik.
- Publikkontakten ger en kraft, säger Angelica.
Enligt Martin är framtoningen på scenen är en blandning mellan "snorglad och skitförbannad".
- Takten och draget gör att det är svårt för publiken att inte ramla med i musiken, säger Martin.
Livekänslan vill gruppen behålla på skiva. De är nöjda med det nysläppta, självbetitlade albumet, men fick de ändra den i efterhand skulle ljudet ha varit annorlunda.
- Vi vill ha ett rökigare ljud, mindre polerat. Och nu kan jag spela ståbas tre gånger snabbare än när skivan spelades in, säger Martin.
<b>Sug efter spelningar</b>
I dag är det populärt med collegejackor, 50-talsfrisyrer, eldflammor och tärningar i bilen. Av modet och intresset för Freeway Jackals att döma är rockabilly inne.
- Det finns ett oerhört sug efter spelningar och vi är nästan lite chockade. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Martin.
Repertoaren består mest av covers men även av egna låtar, influerade av B-skräckfilmer och med texter om våld, zombies, bensin och våt lera.
Covermaterialet är varierat, allt från Nancy Sinatra till punkcovers, av grupper som till exempel The Misfits.
- Det finns en sådan enorm gottelåda att sno av. Och de flesta har inte ens hört låtarna förr, säger Ricky.
- Dessutom tillhör covers genren. Det är inget fult. Men för den skull är vi inga imitatörer. Vi eftersträvar inte att se ut som Elvis, säger Angelica.
Rockabilly är en gitarrbaserad stilriktning inom rocknroll, som växte fram under 1950-talet, där element från countryn och blues blandas.
Angelica Wilsons tips: Filmen "Cry baby" med Johnny Depp fångar både imagen och musiken.