"Att den lokala konstscenen markerat inter- nationellt har gett hela Gotland goodwill" Håfström mitt i samtiden
Ska BAC kunna bidra med något vettigt lokalt måste vi etablera oss internationellt. Då kan man också bäst utföra den samtida konstinstitutionens viktigaste skyldighet: Utveckla både konst och konstvärld.
Det anser Johan Pousette, konstnärlig ledare för Baltic Art Center, BAC, i Visby.
Centrat har sedan årsskiftet regeringens nationella uppdrag för samtida konst. Konkret innebär det ett årligt anslag om en miljon kronor. Och ansvaret att göra samtidskonsten angelägen för en större publik än den för närvarande har.
Många känner sig nog lite obekväma inför den samtida konsten. Man känner sig lite dum helt enkelt, och vill inte avslöja att man inte förstår. Men ingen förstår på en gång. Självklart måste man få fråga, säger Johan Pousette som skiljer på samtida och nutida konst.
Samtidskonst är det senaste som händer inom konsten, de senaste tankarna, teknikerna och teorierna. Nutidskonst är all konst som produceras just nu. Inklusive oljemålningar av den röda stugan.
Det är det som är det fina med konsten. Det gamla finns kvar samtidigt som det hela tiden tillkommer något nytt.
<b>Upphör som konsthall</b>
BAC:s val av den samtida konsten som profil, har på kort tid etablerat centrat på den internationella konstscenen. Det har spelat roll för regeringstilldelningen av uppdraget. Positiv internationell press kring det lokala konstlivet har lett till god press även för kommunen, dess kommersiella företag och turistnäring. Kort sagt: att den lokala konstscenen markerat internationellt har gett hela Gotland goodwill.
Nu ska BAC:s arbetsmetoder dokumenteras och erfarenheterna spridas till fler.
Ett par exempel: I stället för vakter, arbetar konstpedagoger som informatörer under utställningarna så att den som undrar något alltid kan få svar. Och nästa år upphör BAC på eget initiativ att vara konsthall i den traditionella meningen "visningsplats för konst". I stället ska ny konst produceras i direkt samarbete med samtida konstnärer.
<b>Fora för debatten</b>
Metoden är ett alternativ till dagens gängse, då representanter för konstinstitutionerna, nationellt som internationellt, vanligen reser runt och ser redan färdigproducerade utställningar. Därefter inbjuds konstnärerna med sina tillgängliga verk till exposéer på hemmaplan. Den nya metoden är också ett risktagande. Inget garanterar att produktionsperioden resulterar i färdiga verk.
Johan Pousette vill att BAC blir ett fora för debatten om konstinstitutionens roll i samhället i dag.
- Och en av de viktigaste frågorna att diskutera, är hur den ska användas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!