Askungesaga liksom
CINDERELLA MAN***Filmstaden
Russell Crowe spelar boxaren Jim Braddock i Cinderella man, en film med viss verklighetsbakgrund. Foto: Buena Vista
Foto:
Braddocks boxningskarriär dalar strax innan 1930-talets långa lågkonjunktur. Den drabbar USA hårt liksom hans familj. Barnen får vattenspädd mjölk, skulderna växer, elen stängs av. Braddock tvingas leva på dagjobb som stuvare, socialbidrag och handlån. Ett hårt slag mot hans stolthet som familjeförsörjare. Hustruns och managerns lojalitet, kärlek och uppmuntran samt oväntad seger, i en match med bruten hand, stödjer honom tills lyckan vänder och för honom till titelmatchen, mot en motståndare som dödat två boxare i ringen.
Braddock är en omutlig hjälte och kraftkarl av den typ Crowe spelat i Gladiator. Men Ron Howards film betonar hans folklighet, ödmjukhet, kärlek till familjen, slagfärdiga humor, strävsamhet, ärlighet och uthålliga viljestyrka som boxare. En idealmänniska som kunde ha blivit en klyscha ur en idrottshistoria för unga pojkar. Men Crowe spelar med små medel en make, far och yrkesman som lätt kunde ha gått under, om han inte haft en avgörande sporttalang, och undviker grov sentimentalitet. Man tror på honom, gillar honom, fast man ser att filmen helst inte vill avvika från framgångssagans mönster.
I stället kompletteras det med parallellhistorien om hans vän aktiemäklaren, som gör konkurs och trots sympatiska insatser som fackkämpe blir förbittrad och dör en kåkstad mitt i New York. Braddock överlever på randen till en social undergång, som filmen vittnar om med oglamorös tidsatmosfär i dramatiskt ljusdunkla bilder som hämtat mycket inspiration från dåtida realistiska målare.