Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetarklassen till heders

Kultur och Nöje2008-04-08 03:00
Människan är en gruppvarelse. När man vet vilken grupp man tillhör, då vet man vem man är. Det finns massor av grupper i samhället: pensionärer, tonåringar, muslimer, småföretagare, rasister, löntagare, kvinnor, invandrare, entreprenörer... Alla de där känner sig nog inte som grupper, men de hör till dem som nämns i media, grupperingar som det skrivs och talas och debatteras om. Eftersom jag är pensionär tillhör jag väl en av de där grupperna, men vad säger det? Jag är pensionerad arbetare, men arbetare finns inte längre. När hörde ni talas om arbetarklassen senast? Det heter inte längre arbetare, det heter medarbetare. Detta bestämdes 1990 på SAF-kongressen (det som nu heter Svenskt Näringsliv). Det nya ordet började genast användas av våra lydiga journalister i alla media, liksom naturligtvis av direktörer, programledare och debattörer i press, radio och teve.

Därmed var arbetarrörelsen språkligt avväpnad. Man kan ju inte tala om en kämpande medarbetarrörelse. Man kan inte ens tänka sej en sån. Ingen vill väl anställa en motarbetare och ingen söker väl heller jobb som en sån. Nej, medarbetare ska det vara! Frid och fröjd i arbetslivet. Slut på klasskampen. Jag kommer att tänka på den danske poeten Carl Scharnbergs lilla dikt:

Läraren sade

att klasskampen var över nu.

En elev frågade:

Vem vann?

Nu vet vi vem som vann. Och de mest uppmärksamma av oss har också med smärta kunnat notera vilka av arbetarrörelsens representanter som hjälpt våra motståndare till segern.

Jag är pensionär. Jag tillhör PRO, som har fler medlemmar än alla svenska politiska partier tillsammans, men jag vill tillhöra ett arbetarparti. Och något sånt har vi inte längre. Om inte det nybildade Folkrörelsepartiet kan bli något, men det vet vi inte än. Jag är hemlös. Den rörelse jag växte upp i och där jag fick min demokratiska fostran ska nu av Mona Sahlin förvandlas till ett småföretagarparti. Barnen ska få lära sej företagande i skolan. När fick de lära sej solidaritet, sammanhållning, facklig kamp? Eller rentav klasskamp? Jag började i folkskolan 1932, samma år som mina föräldrars parti kom till makten i Sverige. Undervisningen fortsatte oförändrad med utantillplugg av psalmverser och överklasshistoria med kungar och krig. När jag var elva år hade jag bestämt mej: Inte en dag mer än tvunget i plugget! Vårt unika välfärdssamhälle byggdes utan hjälp av skolan som fortsatte som förut. Arbetarrörelsens historia kom aldrig in i läroböckerna. Lärarnas ideal förblev att inte ha nån åsikt om någonting. Såkallad objektivitet. Dvs följsamhet till föräldraföreningens borgerliga styrelseledamöter. Mötesteknik fick jag lära mej i Unga Örnar. Litteratur fick jag av far som var typograf och mor som var bokbindare. Musik och teater mötte jag i en ungdomsloge av IOGT. Övrig kunskap för mitt skrivande inhämtade jag på bibliotek. Var ska dagens arbetarungdom få lära sej det de behöver för att ta makten från överheten och återupprätta välfärdssamhället? Det vet jag inte. Men jag känner att det är dags att återta begreppet arbetare och arbetarklass, så att det finns en begriplig grupp att tillhöra och verka i.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!