År från Ådalen

Det var några år.
"Tre människoåldrar
varade febern
inte mer"
Det var då "landskapet tapetserades om, grönt blev guld."

En tät samling kärl som ätits av tiden. 
FOTO: ANITA KJELLBERG

En tät samling kärl som ätits av tiden. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Kultur och Nöje2001-10-22 00:00
Ådalen och industrialismens historia i de spår man finner längs älven. Det är en historia som berättas i en poetisk och mycket vacker utställning på Arbetets museum. Tre konstnärer med olika erfarenheter och kompetenser har samverkat med objekt, text, bilder och ljud till något de kallar Om sikt genom sly.
- Det växer en fruktansvärd massa sly däruppe nu, berättar Jonas Lundqvist, en av konstnärerna. När vi vandrat i området har vi funnit lämningar och spår av många slag och vi har bokstavligt sett historien genom sly.
Det illustreras nu genom samlingar av trästammar som blir dekorativt stämningsskapande stationer, arrangerade i grupper. Träet har sin plats, givetvis, i buntar och travar.

<b>Älven tecknas</b>
Älvens utsträckning illustreras på tre sätt, av porslinskross, av flintsten som lagts som en ryggrad och av grova muttrar som nu har gjort sitt och är vackert rostiga. Till varje "älv" hör en video som rullar med motiv tagna utmed vattnet, massor av minnen som nu står som mer eller mindre obegripliga rester.
En rad foton ligger nära det övriga som går från starkt realistiskt som de slitna hinkarna till det rent lyriska, bilder av vattnet, foton tagna uppifrån Sandöbron.
En röst som läser, ibland sjunger, hörs över rummet. Texten kommer från gamla skeppslistor som berättar om de fartyg som gick upp i älven, deras namn och deras last. En tid då trakten med Kramfors som centrum sjöd av liv, över femtio sågverk låg här.
Tillsammans berättar allt en historia, påminner om strävan och drömmar, slit och allt annat som tillhör liv. En tid, innan allt är över.
- Vi har förstått en del, annat är fortfarande gåtor, säger Janne Björkman som tillsammans med Mats de Vahl och nämnde Jonas Lundqvist har arbetat fram utställningen.
- Vi är inte ute efter att berätta någon industrialismens historia. Vi har sorterat det vi har funnit för att finna ett mönster som vi ser passar likafullt i Ådalen som i Indien, Afrika eller Sydamerika, säger Jonas Lundqvist.

<b>Med kärlek</b>
De tre har var för sig och av olika skäl intresserat sig för området och dess historia. De bestämde sig för att lägga ihop sina kunskaper och berätta.
Utställningsrummet på museets entréplan är mäktigt. Kring några tyngdpunkter samla föremålen, bilderna och objekten. Den sparsamma texten berättar kärleksfullt om de människor som levde sina liv runt älven, men också om förgängelsen och allt vemod som finns i dessa rester av mänsklig strävan. Sett genom all tids sly.
Utställningen är ett projekt kallat dådalen/nudalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!