Under fredagen bjuder Östgötateatern in till lunchföreställning på Café Gycklaren. Skådespelarna Willy Boholm och Kyri Sjöman spelar upp en föreställning, där de föreställer en TV-kock respektive en radioproducent som ska försöka få ihop ett radiprogram. Ett program som ska, med August Strindbergs 100-årsfirande i minne, belysa den store författarens brinnande intresse för mat, mat av alla de slag. Men naturligtvis kan de båda inte undvika att också hamna i resonemang om fenomenet Strindberg ur alla möjliga perspektiv.
Då de båda har flera skilda uppfattningar hamnar de något koleriska programmakarna ofta i klinch med varandra om vilka texter som kan och bör lyftas fram.
Växelvis läser de båda upp sina favoritavsnitt ur flera av Strindbergs verk, bland annat om författarens ohälsosamma absintvanor på caférna i Paris under Infernokrisen. Ur Röda rummet skildras en perfekt frukost, och så vidare. Andra stycken om mat ur Strindbergs livsverk som avhandlas är, till exempel, Tjänstekvinnans son och Svarta fanor.
Naturligtvis blossar en het ordväxling om författarens eventuella kvinnohat upp, men diskussionen utmynnar i en oavgjord stiltje. Strindbergs sammansatta person och författarskap framstår klart och tydligt. Den ena stunden tycker han si, den andra så. Det rör sig om ett konstnärsskap och intellekt i ständig rörelse och metamorfos. Vid uppläsningarna glider ibland monologer med ett nästan omärkligt och raffinerat sätt över i dialoger.
Föreställningen är såväl underhållande som initierad och lärorik, och skådespelarna sköter sina kort utmärkt. Det är inte någon stor teater som levereras, men så är nog inte heller tanken. Publiken bjuds på en anspråkslös och trevlig stund med god mat och en fin och välgjord föreställning, och det är gott så.