A Long Time Ago heter Maria Qvarzells utställning på Galleri NP 33 som öppnade i torsdags. Bilderna speglar en tid före photoshop och digitalkamera. De är tagna med småbildsdia i slutet av 1980-talet, när Maria Qvarzell bodde i Göteborg.
– De är tidlösa och jag står för dem fortfarande, säger hon.
Känslan viktigastI de arrangerade fotografierna har familjemedlemmar och vänner ställt upp som modeller i lånade kläder från 60-70-tal. Iscensättningarna, kostymerna och utställningens titel kan få betraktaren att tro att bilderna berättar en historia. Men Maria Qvarzell förklarar att det handlar om något annat:
– Jag är mer ute efter sinnlighet och känsla. Det är där det ligger. För mig är känslan viktig, säger hon.
Norrköpingskillen Daniel Björkert, som till vardags arbetar på Sjöfartverket, har tidigare visat foto på Arbetets museum. Det var i samlingsutställningen Grand Focus med gruppen 10 LoFi, där Daniel var en av dem tio fotografer som valt att arbeta med lågteknologiska kameror.
Daniel Björkert söker efter något annat än de perfekta bilder som dagens högteknologiska kameror erbjuder. I utställningen Album i Lilla Galleriet på Galleri Kronan visar han drömska bilder av vänner och bekanta samt personligt valda platser. Daniel Björkerts bildvärld ligger bortom den uppenbara. Medvetet försöker han att reducera och abstrahera sina bilder för att lämna över mer åt betraktarens egen fantasi.
När han jobbar analogt med storformatskamera och kopierar bilderna på så kallat saltpapper närmar han sig fotografins rötter.
– Det är en teknik från fotografiets barndom som användes redan på 1830-talet. Jag lägger negativet direkt på pappret och exponerar i solljus. Det är kontaktkopiering och negativen är lika stora som bilderna, berättar han.
Varför har du valt det arbetssättet?
– Det finns enklare sätt att ta bilder. När jag arbetar finns det många moment där slumpen kan komma in. Det gillar jag.
Läs hela artikeln i papperstidningen.