Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Allt du vill veta om runor"

Lars Magnar Enoksen
RUNOR. Historia. Tydning. Tolkning.
Historiska Media

Kultur och Nöje2002-06-12 00:00
Nu kommer en pocketutgåva av den tidigare publicerade boken, Runor. Formatet är av praktiskt värde när man är ute på fältet och studerar runor på plats, eller när man vandrar runt i en runstensfylld sal i något museum. Enda nackdelen är att texten blivit så krympt att det är ansträngande för ögonen.
Bortsett från detta är boken en gudagåva till alla som är runskriftsintresserade. Att använda den överarbetade frasen, "allt man kan önska sig få veta om runor" är i detta fall ingen överdrift. Jag försökte komma på någon fråga som inte är besvarad i en eller annan form, men jag gick bet.
Boken är tydligen avsedd som ett referensverk för runologer, både erfarna och blivande, och klarar sin uppgift med glans. Innehållet förklarar runornas stavningsregler, uttal och grafiska uppbyggnad. Man får också inblick i runforskarens arbete. Man kan jämföra urnordiska runinskrifter med anglo-frisiska runor, eller vikingatidens runor med medeltids- runor.
Det finns beskrivningar över berömda runforskare och deras arbete. Man får en inblick i hur man daterar inskrifterna. Runristningar beskrivs var för sig och till och med en amatör som jag vet numera skillnaden mellan kortkvistiga och långkvistiga runor. Dessutom står jag bättre rustad nästa gång ordet "futhark" dyker upp i ett korsord!
Synd att ingenting nämns om hur nazister älskade runor, tänkte jag, förhastat som vanligt. Då kom kapitlet "Nazisternas missbruk av runorna". Till och med det moderna bruket av runor i new age-rörelsen beskrivs.
De flesta välkända runstenar tas upp till analys och kommentering och en del inkluderas i det rikliga illustrationsmaterialet. Rökstenen är dock inte avbildad. En bok att ställa i hyllan vid sidan av Sven B F Janssons verk om runstenarna från 1962.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!