Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Aktiebörsen - mer spel än frälsning

BJÖRN ELMBRANT
Dansen kring guldkalven
(så förändrades Sverige av börsbubblan)
Bokförlaget Atlas

Björn Elmbrant synar och avslöjar vad som hände vid bankkris och börsyra.
Foto: Scanpix

Björn Elmbrant synar och avslöjar vad som hände vid bankkris och börsyra. Foto: Scanpix

Foto:

Kultur och Nöje2005-09-17 06:00
"Proffsen avslöjar sina vinnaraktier - 10 experter väljer sina 5 favoriter".
Rubriker av den här typen var vanliga runt millennieskiftet. Det rådde rena hysterin kring börsen i allmänhet och kring IT-företagen i synnerhet.
Rubriken ovan är visserligen från Aftonbladet den 6 september 2005 men illustrerar tidsandan då.
Björn Elmbrant är journalist på Sveriges Radio och har tidigare skrivit "Så föll den svenska modellen" och "Hyperkapitalismen".

Bankkrisen efter fastighetsmarknadens kollaps i början av 90-talet glömdes snabbt. Tio år senare var det IT som gällde. "Alla" skulle bli rika på "den nya ekonomin".
Vad som egentligen var eller är nytt är en annan fråga. "Nya ekonomier" har uppstått gång på gång - med elektriciteten, järnvägen, bilismen och så vidare.
Det nya nu strax före 2000 och de närmaste åren var framför allt vanvettet på börsen. Hundratals miljoner pumpades in i företag som egentligen inte producerade någonting.

Möjligen drömmen om att snabbt bli rik. Börskurserna drog iväg till helt orealistiska nivåer, men ingen ville se vad som hände. Ingen ville vara gnällspik.
"Hur kunde ett helt samhälle tro att aktier kommer att stiga med bortom 20 procent i årtionde efter årtionde, hur kan ekonomerna säga att aktier är lika säker placering som i obligationer? Massmedia stämmer in i kören. Hur kan det komma sig?, undrade TCO-ekonomen Roland Spånt. Plågsamma frågor som ingen hade något svar på.
Elmbrant letade reda på några synliga konsekvenser av börsvansinnet:
Svenska Kyrkans aktier minskade med 230 miljoner. Röda Korset tappade 400 miljoner, Reumatikerförbundets tillgångar halverades, Norrköpings Tidningar förlorade 74 miljoner.

Visserligen hade de tjänat pengar tidigare, men siffrorna illustrerar lite av raset efter tillnyktringen.
Just när börsen började gå nedåt så fattade riksdagen beslutet om att sälja en del av Telia. Många är förmodligen fortfarande ägare till en bunt Teliaaktier, värda mindre än hälften av inköpspriset. Så gick det med Björn Rosengren "folkaktie".
De som tjänade var "proffsen" som sålde samma dag de köpte.
Ett annat resultat av börs-yran de här åren var omgörningen av pensionssystemet. Tack vare börsuppgången skulle pensionerna räddas för framtiden. Vi fick till och med bestämma hur en del av pengarna skulle placeras. Jojo. De har väl minskat sådär till hälften nu, även om det varit en viss uppgång på börsen igen.
Har vi lärt något av dessa börsbubblor?
Knappast, tror Elmbrant.

"Spelbolagen är börsens nya gullegrisar", förkunnade affärstidningarna.
Fastighetspriserna stiger och därmed skuldsättningen.
Björn Elmbrant:
"Genom att det aldrig skett något tydligt brott med det förgångna är bubblan på väg tillbaka, i den ena eller andra formen".
Medier, forskare, ekonomer, politiker - alla tycks vara åskådare och medspelare.
Må Björn Elmbrants bok vara en väckarklocka.
Aktiebörsen är inte vår frälsning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!