Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

80 mil för syndernas skull

Åke Mokvist har för tredje gången vandrat El Camino, nu har det blivit en utställning med 80 bilder och en reportagebok är på gång.Foto: Robert Svensson

Åke Mokvist har för tredje gången vandrat El Camino, nu har det blivit en utställning med 80 bilder och en reportagebok är på gång.Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

Kultur och Nöje2008-09-20 03:00
Åke Mokvist är journalist och fotograf som nog gjort sig mest känd som mannen bakom "De ovanliga". Den utställningen visades 1999 på Arbetets museum. Både utställningen och boken om de ovanliga människorna som Åke mött tidigare i sitt jobb som journalist rönte stora publikframgångar. När han återvänder till Norrköping är det för att visa en serie bilder han tagit på sin pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Samtidigt arbetar han med en reportagebok från vandringen.Åke Mokvist återkommer gång på gång till vikten av långsamhet.- Vi har alltid så bråttom, därför tycker jag att man ska vandra El Camino själv. Då kan man alltid gå i sin egen takt, stanna när man vill och inte ständigt anpassa sig efter hur fort eller långsamt andra går, säger Åke.Det är tredje gången Åke gör dem här vanrdingen, den första gången fick han avbryta efter ett par veckor efter ett dödsbud. 2003 gick han de närmare 80 mil som El Camino innebär.- Folk tycker att det låter mycket att gå två mil om dagen, men det är det inte. Jag frågade en gång ett par servitriser hur långt de går under ett lunchpass, det är nog närmare en mil.Allt som krävs för att ge sig i kast med vandringen är ett par bra kängor, en lätt ryggsäck som inte är packad tyngre än att det motsvarar tio procent av bärarens kroppsvikt.- Så behöver man regnkläder och en sovsäck. En varm jacka och ett par byxor, de kan man slänga när man har passerat det kallaste partiet, och så kan det vara bra att ha lite vatten med sig även om det finns att tillgå på många ställen så kan det vara en bit mellan de platserna, säger Åke Mokvist.Att sova på ett härbärge kostar fem euro, en lunch eller middag nio euro.- Men då är det en trerätters med vin, säger Åke.Man måste också ha ett pilgrimspass som man stämplar för att få bo på härbärgena.- Det är inte farligt att vandra de här vägarna ens som ensam kvinna, säger Åke.Kanske för att man aldrig är ensam, i alla fall inte någon längre stund. Att vandra El camino har blivit väldigt populärt sedan författaren och Nobelpristagaren Paulo Coelo skrev om den i en av sina böcker. Att kändisar som Shirley MacLaine också vandrat där gör inte leden mindre populär.Vandringen som Åke startade i Franska ST. Jean-Pied-De-Port går genom vindistrikt genom Spanien och en av Åkes bilder visar ett gäng glada spanjorer som stannat vid två kranar. Den ena innehåller vatten, den andra vin. Vad de kanske inte vet är at en webbkamera ständigt filmar och gör det möjligt för vem som helst via nätet se vem som dricker vad - och hur mycket.Andra bilder visar människor från hela världen som vandrar, svenskar, tyskar, amerikaner sydamerikaner, kanadensare - alla med ett gemensamt. Att sona sina brott. Eller om det bara är för att komma undan vardagsstressen och lära känna den viktigaste människan i sina liv. Sig själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!