17-åriga Dani gör en resa
Först på Ung Scen Öst! Efter premiären på Royal Court Theatre i London där Sockersyndromet gjorde succé för knappt ett år sedan, kommer nu pjäsen tillsammans med sin författare, Lucy Prebble, till Sverige- och Linköpingspremiären på fredag.
"Jaså, du håller på med pojkar du," säger Dani. Yngve Dahlberg får den svåra rollen som pedofil, Lena Strömberg är tonårsflickan som prövar gränserna för tillvaron och sin egen plats. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Beviset för det kommer från referensgruppen i Linköping som reagerat starkt och tydligt och direkt när de fått vara med på repetitioner.
Det handlar om Dani som hatar sin mamma, just kommer hem från tre veckors behandling för sina ätstörningar, hon gillar att chatta och provar där olika roller, hon byter identiteter. Och får kontakter.
- Det handlar om en flickas väg, säger Gunnel Samuelsson som nu spelar den skuldtyngda mamman.
- Och jag känner precis igen mig själv i repliker som att tjejer beskyller killar för att vara omogna och sen går dom på dom värst omogna typerna i alla fall, säger Henrik Johansson som spelar en kille Dani träffar på nätet.
Och i verkligheten. För det blir så att Dani träffar de två män hon får kontakt med. Vilket blir fatalt då hon vid ett tillfälle utger sig för att vara en 11-årig pojke och en man svarar, Tim, en pedofil alltså.
- Det här är en fantastiskt mogen text, författaren är bara 23 år och ändå har hon en så stor insikt och iakttagelseförmåga, och så har hon redan hunnit få flera priser också, säger Gunnel Samuelsson.
- Pjäsen visar ju också den här tiden när man är så osäker och tycker att man själv är annorlunda och konstig. Tjejerna som var här markerade direkt när dom tyckte att det blev pinsamt eller att texten kom för nära tabun som gäller här och nu. Dom blev provocerade men pratade mycket om det efteråt.
Regissören Olof Hanson säger att det som händer med flickor som har ätstörningar, de försvinner bara från skolan. Alla vet, men ingen gör något åt det.
- Men det här handlar om att Dani kämpar jättemycket för att släppa på den där kontrollen hon vill ha på allt. Pedofilen kämpar för att behålla kontrollen så att han inte gör något förbjudet. Dani känner igen en annorlunda människa i sitt sökande, men det blir också så att hon drabbas av insikt, mannen är inget monster, men om ett övergrepp sker är det monstruöst.
Att chatta tillåter en att byta roll, vara någon annan, livet på nätet är rakt och rättframt. Åtminstone som Dani ser det.
Och i slutet, säger regissören, brakar vi på ordentligt mellan mamman och dottern.
- Men pjäsen ger publiken ett moraliskt dilemma att ta med sig och fortsätta diskutera, vi ger inga svar. Pjäsen är lika komplex som livet. Men det finns också ett hopp som jag tycker vi lyckas plocka fram. Dani har verkligen en framtid. Hon är ute på en lång resa men kommer hem kan man säga.
Måns Lagerlöf som är ledare för Ung Scen Öst högg den här pjäsen direkt då han såg den i London. En översättning är gjord av Malin Axelsson som också är dramatiker. Till den här historien ramar Magnus Möllerstedt in allt i en gråmurrig scenografi, det ser ut som en nedsliten bakgård i en förort.