110 år - but still going young
STOCKHOLM (TT Spektra)Få 110-åringar kan vara yngre än Kamratposten. Varje vecka kommer cirka 2 000 brev och mejl till tidningen som står i närkontakt med sina läsare och vars redaktion försöker vara lyhörd inför deras idéer.
Men det kan också handla om hur svårt det är att sluta peta sig i näsan.
Under de senaste 30 åren har de ämnen barnen tar upp vidgats till att gälla i princip allting, framhåller chefredaktören Anna Kågström.
- Många för fram tankar och funderingar som de har för första gången, och de gör det med en enorm energi och med förslag på fräscha lösningar.
Hon rekommenderar även vuxna att läsa.
- Här kan man få veta vad barnen tänker, de kommer så sällan till tals i andra medier. Det stora jubileumsnumret har just trillat ner hos de 65 000 prenumeranterna. Det finns artiklar om att kyssas, om brädsport och om ilska. Men också ett uppslag med mindre begåvade kommentarer från vuxna, inskickade av barnen själva. En av signaturerna är Daniel, 10 år:
"När jag var liten sa min mamma en gång att tänderna ruttnar och faller ut om man inte borstar dem. När jag blev jätterädd ångrade hon sig och bad om ursäkt."
De flesta breven till Kamratposten, eller KP som läsarna själv kallar den, går till insändaruppslaget "Prat" (det som förr hette "Du - 86" etc) eller frågeuppslaget "Kropp och knopp". Dödsskräck och svårigheterna att använda tampong är på tapeten i senaste numret. En kurator och en informatör på RFSU svarar.
Anna Kågström framhåller att tidningen ska vara en kompis för sina läsare; den ska berätta om omvärlden och vända sig till tänkande människor. Ofta finns inga givna svar eller sanningar, möjligen flera alternativ. Att låta läsarna bilda sig en egen uppfattning är nog så viktigt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!