- Jag måste våga säga nej
Regissören Linus Tunström drömmer om att göra film men har svårt att säga nej till alla erbjudanden inom teatern. FOTO: PRESSENS BILD
Foto:
Han är ovanligt erfaren för sin ålder, regissören och skådespelaren Linus Tunström. Med sina 33 år tillhör han toppskiktet inom teatervärlden. Sedan han i slutet av 1980-talet tog sina första steg in i teaterns värld har han inte varit sysslolös. Snarare tvärtom. Uppsättningarna har avlöst varandra, och recensionerna har oftast varit lysande: Franz Kafkas Förvandlingen (1993) på Teater Galeasen, Rickard III (1994) på Nya Pistolteatern, Juloratoriet (1996) och Top Dogs (1998) på Orionteatern och Marius von Mayenburgs Eldansikte (2001) på Stockholms stadsteater. För att nämna några.
Han har också medverkat som skådespelare i flera teaterproduktioner, och vunnit pris för bästa kortfilm i filmfestivalen i Cannes med sin To be continued (2001).
<b>Skapandets ångest</b>
Nu är han aktuell med två produktioner: Arnold Weskers Köket från 1957 på Göteborgs stadsteaters stora scen, med premiär den 22 november. Och tv-filmen Pepparrotslandet som sänds annandag jul i Sveriges Television.
- Och ändå är man inte nöjd, skrattar Linus Tunström. Varje gång tänker jag att det här är sista jobbet jag gör. Jag förstår ingenting av det här, det är obegripligt, säger han och fortsätter:
- Med teater har man alltid en krypande känsla av att man faktiskt kan göra om allting. Och då kommer också känslan av att man faktiskt borde göra om allting.
Det handlar naturligtvis om skapandets ångest. Men också om hans fria sätt att arbeta som regissör. Någon glasklar teori att luta sig mot finns inte, menar han. Att ge skådespelarna ett färdigt koncept första dagen är inte hans idé om teaterarbete.
<b>Många roller</b>
- Jag vill att det ska uppstå en kreativ stämning och sen ska jag komma in i ett flöde där vi tillsammans skapar. Det är väldigt otäckt att släppa taget och det är då jag går omkring och frågar mig: Räcker det här? Är den här pjäsen tillräckligt intressant? Är det meningsfullt att göra teater? Har jag något meningsfullt att säga?
Hittills har Linus Tunström kommit fram till att det är värt det. Så även med Köket - en pjäs han velat sätta händerna i länge. Det blir inga riktiga kalvkotletter som steks, men likväl osande rök, eld som flammar och en stor skopa svart humor. Linus Tunström säger att han fascineras av den speciella miljön, restaurangköket. Hierarkierna, med chefen högst upp och diskplockarna längs ner. Men kanske mest av allt: utmaningen i att placera 26 skådespelare på scen - samtidigt - med nästintill lika bärande roller.
- Det finns något oerhört solidariskt bara i den auktionen, säger han. Teaterns särart är ju att det är kollektiv konstform. Bara det lockade mig.
På premiärkvällen kommer dramats författare Arnold Wesker att finnas med i publiken.
Är du nervös?
-Det är alltid roligt när författaren kommer. Men jag antar att han är förbaskat trött på den här föreställningen. Han måste ha sett den 40-50 gånger. Det man hoppas är att han inte ska säga att min uppsättning är precis som den i München 1972, utan i stället oj, kunde man göra så här med min text?!.
<b>Mersmak av film</b>
Efter premiären i Göteborg ska Linus Tunström ljudmixa färdigt tv-filmen Pepparrotslandet, med manus av Magnus Nilsson (som också skrivit manus till filmen Min store tjocke far). Linus Tunström säger att han fått mersmak. Drömmen är att ägna sig mer åt film och tv. Visst finns det massor med spännande erbjudanden inom teatern. Men det rullar mest på, säger han. Nu står han inför ett vägval - film eller teater?
- Jag är medveten om att det inte kommer att trilla ner några fantastiska filmmanus i knät på mig. Jag måste antagligen skapa ett själv. Där tror jag att jag måste våga ta risken att säga nej, och bara sätta mig ner under ett år och se om jag lyckas få ihop något, säger han.
När det året inträffar vet Linus Tunström inte. Men våren 2003 tänker han i alla fall ägna åt att skriva. Hans dragning till film tror han beror på att han mest arbetat med teater. Och att det med film finns en känsla av att vilja erövra.
? Ålder: 33 år.
? Aktuell med: regisserar Arnold Weskers Köket på Göteborgs stadsteater, med premiär den 22 november och tv-produktionen Pepparrotslandet, som sänds på SVT den 26 december.
? Produktioner han hittills är mest nöjd med: Pjäserna Eldansikte, Don Juan och Top Dogs. Samt film- och tv-produktionerna Syskonsalt, To be continued och Pepparrotslandet.
? Vill helst: Skriva filmmanus och regissera film.
? Måste våga: Säga nej.
? Framtiden: planerar att regissera på Stockholms Stadsteater i höst.