Rekordselfie och kass kabaré-kritik

Kultur & Nöje2014-03-04 07:40

Gravity blev största vinnaren, dramat 12 Years a Slave bästa film och Matthew McConaughey (som är glödhet inte bara på vita duken just nu utan också i succékriminalserien True Detective på HBO) knep statyetten för bästa manliga huvudroll i Dallas Buyers Club.

Leonardo DiCaprio blev således, i vanlig ordning, tomhänt. Men han kunde haft det värre. I skuggan av Oscarsgalan pågick nämligen en betydligt mindre glamourös prisutdelning. The Golden Raspberry, eller kort och gott Razzies, utser årets sämsta Hollywood-insatser. Stora “vinnare” i år blev Will Smith med sonen Jaden, vars postapokalyptiska action After Earth inkasserade inte mindre än tre gyllene hallon. Kim Kardashian fick pris för sämsta kvinnliga biroll och Ashton Kutcher nominerades för sin floppgestaltning av Steve Jobs. Men alla kan dem trösta sig med att Sylvester Stallone håller hårt i ledartröjan med smått fantastiska 30 nomineringar genom årens lopp.

Det är förresten lika bra att inse – selfien är här för att stanna. Galavärden Ellen DeGeneres knäppte av ett självporträtt med sin mobil under Oscarsgalan – och passade på att klämma in några kompisar. Bilden, i vilken bland andra Jennifer Lawrence, Lupita Nyong'o, Meryl Streep och Brad Pitt figurerar, re-tweetades över 2,6 miljoner gånger inom loppet av ett dygn. Tillräckligt för att passera rekordhållarna Barack Obama och danska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

Och så har den då satts upp – Sven Wollters kabaré på Stora Teatern, till förmån för hemlösa och utsatta på Riacenter i Norrköping. Men det godhjärtade projektet hann inte ens sjösättas innan kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gick ut och totalsågade det.
Motiveringen?

Att Wollter, 80, är kommunist.
Liljeroths partikollega, den lokale profilen Sven-Åke Molund, slog tillbaka kritiken och menade att “det är hans (Wollters) handling och empati som räknas”. Så är det naturligtvis.

Det är märkligt och beklagligt att en minister, som ur alla avseenden slår uppifrån, gör ett sådant fördömande om ett filantropiskt initiativ.

Fruktansvärda brott mot mänskligheten har givetvis begåtts – och fortsätter att begås – under kommunistiskt våld, men det kan orimligen vara själva invändningen mot kulturarbetaren Wollters föreställning och ambition här i Norrköping.
Underkänt, ministern.

Kreationister i Kentucky, USA, har nu samlat ihop tillräckligt med pengar (120 miljoner dollar) för att bygga en temapark innehållandes en gigantisk replika av Noas Ark.

Det bibliska fartyget planeras bli över 150 meter långt och stå redo för besökarna 2016.

Men den som känner en översvämmande önskan av att uppleva sagan innan dess kan ta sig till biograferna senare i vår, då Russell Crowe och Emma Watson är stjärnorna i Paramounts episka storsatsning Noah.

För övrigt fortsätter byggandet i en rasande takt i Norrköping. Den renoverade gamla Pingstkyrkan vid Chamberts plats står så gott som klar med nya balkongförsedda bostäder, och huset formligen skriker: “kom tillbaka, Munken in the park!”.

Frågan är om arrangören har svar på tal...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!