– Pendlande frånvaro översätts det till. Jag brukar ha engelska titlar för så är det med samtidskonsten, den är liksom på engelska. Den är på något vis ett monument över tveksamhet och skörhet, något man inte får visa offentligt i dagens samhälle, säger konstnären och fotografen Paula Urbano.
Förbipasserande tolkar ofta in olika betydelser i konstverk uttryck.
– När folk ser den så tänker de ofta mycket mer på styrka, att den är tio meter hög och så stor. Jag tänker att den pendlar någonstans mellan styrka och svaghet, precis som en människa.
Jättearmen står som en enorm, vacklande siluett i den starka höstsolen. Den gjordes inför en utställning i Miami 2011 och har sedan dess ställts ut på Sergels torg i Stockholm och Skulpturpaken i Ängelsberg utanför Fagersta.
”Mot solen”
Under hela helgen kommer Oscillating Absence att stå på Saltängsgatan utanför Konstforum. Paula Urbano berättar att hon valde färgen svart då hon ser på den som just en siluett.
– Jag är ju konstnär och utbildad på Konstfack, men jag började som fotograf och jag tror att jag fortfarande tänker foto på något sätt. Det är det som är min utgångspunkt. En målare kanske skulle tänka annorlunda. Men jag tänkte ”mot solen”, för i en silhuett är vi alla lika.
Demokratiserade kraft
Paula Urbano beskriver armen som en performativ installation. Den är inte fast eller statisk utan lever sitt egna liv. Antar ständigt nya former och betydelser. Hon menar att formen även kan ses som en slags demokratiserande kraft.
– Ställ vem som helst i motljus och du ser ingen som helst skillnad på hudfärg eller kön och så vidare. Både kön, ras, klass och andra attribut försvinner i en silhuett. Alla ser likadana ut. Så det är det jag menar med en demokratiserande kraft.
Vi och dom
Hon blev inbjuden av Jan Erik Nilsson på Konstforum att delta, och kommer under helgen bidra med hela tre olika verk – alla inom ramen för projeket ”Med staden som scen”.
– Jag blev jätteglad, jag tyckte det lät jättekul och roligt att vara med i ett så stort evenemang som det här verkade bli.
Performanceverket ”Det är vi” tar upp vardagsrasism och skillnader mellan ”vi” och ”dom”. Det framförs klockan 19 i kväll, även det utanför galleriet.