Det säger Sara Michelin, organist och musikansvarig i S:t Olai församling.
Den danske organisten Dietrich Buxtehude (1637-1707) var en av sin tids största tonsättare. Bland dem han imponerade på fanns den 48 år yngre Johann Sebastian Bach som lär ha vandrat den över 40 mil långa sträckan från Arnstadt till Lübeck, där Buxtehude var organist, för att lyssna till och lära sig av den äldre kollegan.
Nu på söndag, Jungfru Marie bebådelsedag, framförs BuxtehudesMagnificat av S:t Olai studentkör, Novakören, tillsammans med sin dirigent Sara Michelin och barockmusiker i gudstjänsten.
– Vi sjunger Marias lovsång, med texten från Lukasevangeliet när Maria fick veta av ängeln att hon ska få en son. När texten talar om att "störta härskare" och "upphöja de ringa" blir musiken typiskt tonmåleri som beskriver vad den handlar om. Tonerna ramlar ner i avgrunden, för att sedan gå uppåt, berättar Sara Michelin.
Hon beskriver Buxtehudes musik som enkel och ren, utan krusiduller. Det blir även musik av andra 1500-tals- och 1600-talsmästare.
På långfredagen den 18 april framförs Jesu Membra Nostri av Buxtehude, skriven för passionstiden. Ett stycke om sju kantater för kör, solister och musiker. S:t Olofs Kammarkör tillsammans med solister och musiker framför verket under ledning av David Löfgren i konserter i Immanuelskyrkan på eftermiddagen samt på kvällen i Matteus kyrka.
– Det var ett sammanträffande att vi båda valde stycken av Buxtehude – och han är värd att lyfta fram. Den äldre barockmusiken är skön för våra tjugohundratalsöron som är vana vid mycket ljud och stark musik. Jag tycker att det finns en sorts vila i den här musiken, säger Sara Michelin.