Redan i början av november 1954 ändade han sitt liv genom ett självmord. Sitt korta liv till trots så hann han med otroligt mycket. Den största och kanske mest lästa och sålda bok han fick ut på marknaden var "Bränt barn" från 1948. Då hade han redan slagit igenom med "Tysk höst" 1947 som byggde på en mängd reportage för tidningen Expressens räkning, från det sönderbombade och lidande Tyskland.
Tidigare i höstas fick jag en inbjudan från Dan Berg i Linköping. Han och scenkonstföreningen Kupletten i Linköping skulle ge en föreställning på temat Stig Dagerman 100 år på Sagateatern i Linköping på måndagskvällen den 27 november. Och Dan frågade om jag hade möjlighet att komma till Sagateatern och se föreställningen?
Självklart hade jag det.
I en intervju med den syndikalistiska tidningen Arbetaren, där Stig Dagerman bland annat arbetade som kulturredaktör och som leverantör av sina berömda "Dagsedlar", berättar Dan Berg att han läst Dagerman sedan ungdomen, och tolkat honom på lite olika sätt genom åren.
– När jag läste honom i tjugoårsåldern gillade jag hans ungdomliga naiva klarsyn, som inspirerade mig. Han visade på känslan av att säga ifrån, och att det är rätt att göra uppror. Nu kan jag också se honom med andra ögon. Jag kan uppfatta en tragik, som i romanen Bränt barn. Hade han fått leva hade han utvecklats vidare så klart, vilket hans ofullbordade roman 1 000 år hos Gud pekar på, säger Dan Berg till Arbetaren.
Sagateatern är en fin lokal, belägen på Borgmästargatan, ett stenkast från Stora Torget i Linköping. Jag kom dit en halvtimme innan föreställningen startade. Det var en kall kväll, minus 11 grader och teaterns dörrar stod öppna mot kylan ute på gatan. Skådespelarna och musikerna rörde sig bland den tillströmmande publiken. Petra Palm, som spelar servitris i skådespelet "En spelmans mössa" av Dagerman som spelas under kvällen, sålde biljetter. I vimlet syntes också Simon Hultegård som med stor proffsighet spelade "Lennart" i Dagermans pjäs.
Dan Berg läste fyra dikter/dagsedlar och David Gustafsson och Andreas Ljung bjöd på fyra tonsatta dikter av Stig Dagerman.Robin Karlsson tog en fin plats på scenen när han gestaltade den vidrige "herr Bohm" i Dagermans drama.
– Välkommen till en kväll om svek och bedrägeri och tröst, sa Dan Berg i föreställningens inledning. Så blev det. Och trösten följde mig ända hem till Peking.