Böcker
Några strofer från Hootenanny Singers "Så länge du älskar är du ung" ploppar varje höst upp i mitt huvud: "Tiden jagar våra år, Den är kort, vår levnadsvår, Kort är våren och kort är sommaren." Hösten känns längre. Vi är förstås olika vi människor. Några har svårast att känslomässigt och psykiskt hantera vårens utvecklingskraft och trivs mycket bättre med höstens lugna och tillåtande fartdämpning. Och tvärtom. Och allt däremellan. För mig är det hur som helst på det viset att jag får mer böcker lästa på hösten än på våren. Hösten gör mig mindre rastlös och otålig och därför mer mottaglig för att i lugn och ro läsa böcker från pärm till pärm. Och inledningen av den här hösten 2021 har präglats av Anders Törnvalls två böcker "Konsten att vara god" och "Är du riktigt klok?". (Båda utgivna på Visto förlag 2020)
Anders Törnvall bar själv in böckerna i mitt liv. Vi sågs då jag talade på en Rotarylunch på Frimis i Linköping i början av oktober i år. Då hade han just skickat sina böcker till mig med ett följebrev där han hänvisade till mina återkommande krönikor i Corren och att han antog och hoppades att jag skulle finna anledning att uppmärksamma något av det han skrivit.
Anders Törnvall bor på Malmslätt, några kilometer utanför Linköping. Jag läser i Corren att en av hans meriter är att han spelat fotboll i Sleipner i Norrköping. Historien förtäljer inte hur och om Sleipnertiden har påverkat hans författargärning senare i hans utsträckta liv. Däremot är jag mer säker på att Anders Törnvalls erfarenheter av den östtyska diktaturen DDR i allmänhet och av spionen Aleksander Radler i synnerhet har tjänat som underlag för många av de tänkvärdheter som han diskuterar i böckerna "Konsten att vara god" och "Är du riktigt klok?"
Anders Törnvall har levt och lever ett oerhört innehållsrikt liv. När han föddes var Per-Albin Hansson statsminister och kungen i Sverige hette Gustaf V. Han är professor emeritus, docent vid Linköpings universitet, har varit gästprofessor runt om i världen och, tycks det mig, varit på jakt efter godhet och klokskap i hela sitt liv. Han har också hunnit med att bli förföljd av Stasi-polisen i DDR. Detta skildrar han i boken "Jag älskar dock er alla" som kom ut 2019. Förlaget K&R skriver på sin hemsida: "Under hela DDR:s existens var Törnvall engagerad i hjälpverksamhet riktad mot DDR:s universitet-främst litteratur som var oåtkomliga för dem. Han hjälpte även lärare och studenter som ville lämna landet p.g.a. ofriheten. En som han trodde vän visade sig vara en högt uppsatt stasispion." Radler arbetade som präst i Burträsk när Expressen avslöjade honom som spion 2011. Anders Törnvall och filmaren Ryszard Solarz gjorde en dokumentär om händelsen som sändes i TV 2 i december 2014.
Anders Törnvall skriver rappt, journalistiskt och med lärda referenser till de stora världsreligionerna, till stora klassiska tänkare och till nutida tyckare. Referenserna är dock på intet sätt bortstötande för den inte fullt så bildade. Törnvall är istället inbjudande och välkomnande. Böckerna är skriva i korta små kapitel som vart och ett får tankarna att löpa. I "Konsten att vara god" fastnar jag särskilt för resonemangen om hur godheten hos judendomen kunde leva kvar efter Förintelsen. I "Är du riktigt klok?" minns jag särskilt kapitlet "Gammal är alltid äldst." För Anders Törnvall tycks livets höst spritta och sprudla av vårkänslor.