Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tidsresor är nära

Foto: Titti Olovsson

Krönika2015-05-10 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför har alltid tidsresenärer varit av manligt kön? Kobra, tog upp det häromveckan. Visst är det sant. I filmer och tv-serier är det alltid män, som stör historien med sina handlingar.

De riktiga tidsresenärerna är av kvinnligt kön. De är medelålders eller äldre och går under det mystiska namnet kulturtant. Kulturtanten har varit aktuell på Kulturnyheterna. Kulturtanten i Martina Montelius nya bok vill supa, knarka och leva ut. Men så är det inte alltid i verkligheten. De flesta är resande i tid och rum!

Jag gör flera tidsresor i veckan. Det kan vara att jag slår på Kunskapskanalen och det är en dokumentär om Towern i London. En promenad från Tvål-Jockes till Bergsbron är en hisnande resa som tar fem minuter, men du hinner färdas flera hundra år, med flera stopp på vägen.

Jag har flera vänner i andra århundraden. En gammal, kär vän är Erik XIV. Vi hörs inte så ofta, nu förtiden, men ett tag var vi dödspolare. Predikare-Lena som drev omkring i Östergötland, mest på landsbygden kring Linköping. Det var i första delen av 1800-talet, men hennes första uppenbarelse kom 1799. Hennes syster, från ett annat århundrade, skapade Vadstena kloster. I Vadstena blev predikare-Lena inspärrad för sin predikosjuka. Hon var inte lika fin som Birgitta, från en annan klass och en annan tid, men de hade samma uppdrag. De är fina att resa tillbaka till.

En promenad i Norrköping kan ge turistbilder från 1700-talet, 1600-talet och början av 1900-talet. Allt inom fem minuter.

Men ni som inte tror på tidsresor, kika genom Hubble. Där kan du se hur universum föddes- det är väl en tidsresa om något?

Var är alla tidsresande kvinnor?

Vill vi verkligen resa i tiden? Jag vill. Men jag är inte ett dugg intresserad av framtiden. Jack the ripper är första stopp, smyga i gränderna och heja på de prostituerade i White Chapel. Sen 1700-tal, oavsett vilket år. Men… Då måste jag vara man? Kvinnor var betraktade som omyndiga våp.

Där har vi svaret! Endast män kan porträtteras som hjältar i historien.

Nej jag återvänder till nutiden, och blickar tillbaka. Jag njuter av att kulturen har gjort det möjligt för oss att leva i olika århundraden. De här exemplen på tidsresor är billiga. Vill du följa med? Du får gärna det. Varsågod!

Zetterholm, Predikare-Lena. Roman, 1974.

Stolpe, Birgitta i Sverige och i Rom. Biografi, Legenda 1988.

Andersson, Erik XIV. Biografi, W & W 1963.

Cornwell, Porträtt av en mördare. Norstedts pocket 2004 .

Harrisson, Stora döden. Fakta, Ordfront 2000

Krönika