Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Streaming hot mot kvalitet, inte enbart kvalitet

När högkvalitativt och poänglöst radas upp sida vid sida kan kvalitetsfilmerna få svårare att hitta sin publik.

 Effekten av streaming på film kan vara förödande för kvaliteten på lång sikt, skirver Setareh Yousefi i dagens krönika.

Effekten av streaming på film kan vara förödande för kvaliteten på lång sikt, skirver Setareh Yousefi i dagens krönika.

Foto: Paul Sakuma

Krönika2020-07-16 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ganska tidigt i år proklamerade en svensk kändis att biografen var död. En effektsökande, kontroversiell välkänd person och därför kanske inte jätteviktig att anta som framtidsspaning med hög trovärdighet. Det har ändå många sagt om biografer som koncept och att se film på bio ett tag. Redan när TV kom trodde man att människor skulle sluta gå på filmvisningar. Sedan trodde det man det när videon kom. Sedan DVD. Det har också minskat men de befarade domedagarna har ännu inte kommit.

Olika filmaktörers kommentarsfält på sociala medier visar att inte alla sörjt att biografer hållit stängt. En del stör sig alldeles för mycket på att andra låter. Andra föredrar att sitta hemma i sin soffa när de ser på film. Orken och tålamodet med mobilanvändning under biovisningen har fått vissas bägare att rinna över. I en värld där film blir tillgängligt allt snabbare och där mer finns tillgängligt snabbare än tidigare är det en naturlig tanke att streaming stjäl andelar från biobesökandet. Medan streamingstjänster blir mer och mer populära har filmvärlden också försökt anpassa sig till förändringarna på andra sätt. VD:n för brittiska biografkedjan Vue Cinemas sa för några år sedan att deras största konkurrenter inte var filmstreaming utan sportevenemang, bowling, nattklubbar. Alltså upplevelseindustrin och inte filmindustrin. Vilket han kan ha rätt i till viss del.

Jag måste säga att det gör ont i en cineasts hjärta att filmerna ska räknas som enbart underhållning till den nivån att biografer jämför sig med bowlingshallar. Att biografer konkurreras ut är nämligen inte enbart en fråga om tapp av kvantitet utan även kvalitet. Effekten av streaming på film kan vara förödande för kvaliteten på lång sikt. Människans hjärna har en tendens att vilja ta den lätta vägen ut. Översatt till filmsammanhang, i ett mindre filtrerat fält av filmer blir det allt lättare att gå åt de lättsmälta och lättuggades håll. Tittare kan få svårt att välja de riktiga guldkornen för allt godis i förgrunden. Den urvalsprocess som finns på biografer med programsättare ser annorlunda ut på exempelvis Netflix där kvantitet är en affärsidé och ett krav från prenumeranterna. Vilket får mig att låta som om jag är i en illusion att biografer ägnar sig åt kvalitetsfilm rakt av och riktigt så enkelt är det inte. Men de smala filmerna som kan fånga någons hjärta långt efter visningen, de kan konkurreras ut för tittaren får rekommendationer av streamingtjänsterna att välja andra typer av produktioner.

Inte heller blir våra hjärnor hjälpta av en värld som drabbats av det ena problemet efter det andra. Vi dras lättare till underhållande och lågkvalitativt utan krav när vi som mest skulle behöva fördjupa oss i något betydelsefullt. Eftersom riktigt bra film kan vara så värdefullt i våra liv ser jag den kvalitativa effekten av streaming som ett större problem än eventuell minskning av biobesökare. Lika gärna som att biografen skulle kunna hamna i djup svacka kan människor längta tillbaka till dem mer än någonsin när virusspridningen lugnat ner sig. Frågan borde vara om streamingen blir träden som inte låter oss se skogen.

Streama: En av Pedro Almodóvars filmer är "Volver" med Penelope Cruz. Har du inte sett den finns den att streamas, även om tjänsten inte tipsar dig om den.

Förlåt: Numera kan jag känna ånger över att jag genom åren kritiserat sommarens filmpremiärer. Jag förstod helt enkelt inte värdet av storfilmer.