Samhället bildar fond i nydanande släktforskning

Inför vår Herre är vi alla smålänningar heter det i ett gammalt talesätt. Detta illustreras också tydligt i den nya, tankeväckande bok som just kommit från trycket.

Här ser vi en av författarna till boken som anmäls i Folkbladet idag. Allan Larsson tackar kungaparet för den medalj för lång och trogen tjänst i politiken som han mottog 2018. Tillsammans med brodern Gösta har Allan skrivit om resan från barndomen i Bredaryd som alltså för hans del nådde fram till slottet.

Här ser vi en av författarna till boken som anmäls i Folkbladet idag. Allan Larsson tackar kungaparet för den medalj för lång och trogen tjänst i politiken som han mottog 2018. Tillsammans med brodern Gösta har Allan skrivit om resan från barndomen i Bredaryd som alltså för hans del nådde fram till slottet.

Foto: TT

Krönika2023-09-24 08:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Bägge författarna kommer från just detta landskap. Den ene i bokens författarduo är Allan Larsson, socialdemokraten som bland annat varit statssekreterare, finansminister och generaldirektör för såväl dåvarande AMS som i EU. Den andre är brodern Gösta Larsson, som formade ett helt annat liv. Från industri- och anläggningsarbete, via husförsäljningar till att slutligen bli egenföretagare. Tillsammans har de skrivit boken Från farfars och farmors tid – till vår tid.

Lillebror Allan begav sig tidigt till huvudstaden, medan storebror Gösta med undantag för kortare perioder i stort förblivit hembygden trogen. Centrum i berättelsen är den småländska orten Bredaryd som kanske inte är känd för alla. Men orten ingår i Värnamo kommun i Jönköpings län, just där länsväg 152 korsar länsväg 153.

Boken har flera styrkor än att den är föredömlig, både välskriven och kortfattad med mindre än 150 sidor och bör därför enligt vår mening få betydelse även i flera andra avseenden. Inte minst skulle den kunna tjäna som en inspirationskälla. För det finns nog många som då och då funderar på hur vi skulle kunna berätta om släktens nutidshistoria för våra barn men kanske framför allt för barnbarnen. Det är just det bröderna Larsson gjort, när de på ett pedagogiskt sätt skriver berättelsen om hur Sverige utvecklats. Från förra sekelskiftets klassamhälle, under närmare hundra år av politiska och ekonomiska omdaningar, fram till dagens Sverige. Kanske kan boken bli en förebild eller mall för oss med dylika funderingar. Både format och uppläggning är tilltalande och det går nog att kopiera eller använda delar av samhällsberättelsen för att få oss att kom i gång. 

Allan Larsson är ju en välkänd skribent, han har skrivit flera böcker. Han har också själv varit journalist och även varit chefredaktör för kooperationens tidning Vi. Men nu har bröderna skrivit en bok med ett helt nytt koncept. 

Med start i hembygden, närmare bestämt den småländska orten Bredaryd, beskriver de livsresorna för sammantaget tre generationer – farfar  och farmor, mor och far och slutligen bröderna Larssons egna liv fram till pensioneringen för ett par decennier sedan. Att kombinera släktforskningen med samhällets utveckling är nydanande och en inspirerande förnyelse och mer lättillgängligt än traditionella självbiografier som ibland tenderar att bli väl omfattande.   

Vi skulle önskat att beskrivningen varit något mera omfattande när det gäller broder Allans egen karriär. Särskilt den politiska som här är nästan mera kortfattad än vad vi visste innan. Var finns motgångar, de svåra diskussionerna inom partiet eller jobbiga motståndare i politiken? De enda kritiska synpunkter vi kan ana tycks indirekt handla om en av våra socialdemokratiska finansministrar. 

Avslutningsvis förtjänar det annorlunda avslutningskapitlet i boken ett särskilt omnämnande. I dag är det vanligt att fotografier och illustrationer samlas mitt i boken eller läggs in i löptexten. Flera av oss brukar då lätt hoppa över eller bläddra förbi eftersom bilderna känns ryckta ur sitt naturliga sammanhang. Men bröderna Larsson har i stället samlat illustrationerna till ett särskilt avslutningskapitel och med omfattande och utförliga kommentarer. Svårare att hoppa över och ger samtidigt en kortfattad sammanfattning av bokens innehåll. Ett grepp som manar till efterföljd.