Vill du analysera hur tiderna är? Släng då ett öga på Tommy Lee Jones filmografi som målar en bild av världen och våra samhällen.
Just nu går den omtalade filmen "Ad Astra" på bio. Lite av en besvikelse eftersom jag hade väntat mig mer. Samtidigt är den intressant på en del punkter. Kanske mest tilldragande är relationen mellan far Clifford och sonen Roy. Två generationer astronauter, skiljda på grund av rymden och livets förgänglighet. Nu ska du som inte vill veta mer hålla dig ifrån att läsa även om krönikan inte i första hand handlar om "Ad Astra". Ganska tidigt i filmen visar det sig att fadern som förmodades bortgången i en rymdexpedition verkar trots allt levande. När far och son väl hittar varandra har Clifford förvandlats till en paranoid man utan förtröstan om mänskligheten. Han har fastnat i sin egen idé om intelligent liv i universum. Oavsett hur mycket hans egen vetenskap verkar motbevisa honom. Jag hade svårt att inte se Clifford, spelad av Tommy Lee Jones, som ett skri av vår tid. Övertygelser som inte går att vrida på. Galenskapen som för honom själv inte känns så. Han är säker på att han förstått något andra har missat. Dogmatiskt vägrar han lyssna på sin son, oavsett hur vettig Roy är.
När jag sett "Ad Astra" reagerade jag på en sak. Tommy Lee Jones har en karriär av filmer som varit väldigt tidsenliga. Vill du förstå något om vårt samhälles nuvarande tillstånd se då en kontemporär film av herr Lee Jones.
En tidig roll är som Clay Shaw i Oliver Stones "JFK". En annan film som också regisserades av Oliver Stone var "Himmel och jord". Dessa kom ut 91 och 93 respektive. 90-talet var en era präglad mycket av kamp för rättvisor. 60- och 70-talen hade glidit in i hedonismens era 80-talet. 90-talet blev ett ifrågasättande av det tidigare decenniets girighetsideal. Även "Men In Black" från sent 90-tal har sådant perspektiv.
2000-talet fortsatte på 90-talets bana och tog steget ännu längre. De fulaste fläckarna var borta men samhället skulle skaka av sig det sista. År 2000 spelade Tommy Lee Jones i "Rules Of Engagement - Krigets regler". Lee Jones spelar en officer som är anklagad i rätten för att hans trupp har attackerat civila. Allt var inte längre tillåtet i krig och kärlek.
2007 kom en av Tommy Lee Jones mest karriärdefinierande roller, Ed i "No Country For Old Men". Till synes en film om jakten på en brutal mördare. I grunden en historia om en polis som ser världen gå förbi honom. En värld han inte längre förstår sig på. Tidigt 2000-tal hade glidit in i alliansens förändring av Sverige.
2012 spelar han "Hope Springs" tillsammans med Meryl Streep. Filmen handlar om ett par som försöker återföda gnistan i sin relation. 2012 var en period då Barack Obama varit amerikansk president lite längre, världens ekonomi gick generellt uppåt men de mörka högerextrema molnen hade inte kommit ut med full kraft. Det var tider då lättsamhet hade mer utrymme.
Så vill du känna av vilka strömningar som dominerar världen vid vilken tidpunkt, kan du alltid gräva lite i Tommy Lee Jones filmografi. Det här har varit en högst ovetenskaplig observation av mönster.
Missa inte: Pedro Almodóvar sviken sällan. Men han är heller inte alltid lika slående som i "Smärta och ära".
Hösten levererar: Det går en hel del sevärda på biograferna just nu. Hösten gör som den brukar, kommer och gör allting lite bättre. Vad sägs om "Blinded By The Light", "Beats", "Hasse & Tage - En kärlekshistoria", "And Then We Danced", "Smärta och ära" och några till?