Det är ett fascinerande stycke nutidshistoria som den historiskt intresserade och liberale Anders Johnson har arbetat fram. Johnson har en enastående produktivitet och står bakom mängder av biografier och böcker om svensk ekonomisk och politisk historia. "Han har skrivit eller medverkat i över 150 böcker, bland annat biografier över Gustaf Dalén, Gustaf de Laval, Torgny Segerstedt och Anna Whitlock. Han har även skrivit om svensk invandringshistoria och svensk entreprenörshistoria", skriver Adlibris på sin säljsida. Och nu har han tagit sig an Kerstin Hesselgren. Kvinnan som vid 50 års ålder 1921 blev invald i riksdagens första kammare.
Jag tar mig friheten att publicera ett längre citat från Anders Johnsons bok där han talar om "Kerstin den första" som Kerstin Hesselgren kom att kallas. Johnson räknar upp alla poster och uppdrag där hon var den första svenska kvinnan som: "Anställdes som kommunal bostadsinspektris 1906, anställdes som kommunal skolköksinspektris 1908, anställdes som yrkesinspektris 1913, och därmed den första statsanställda kvinnan med myndighetsbefogenheter, tolv år innan kvinnor fick generell behörighet (dock med vissa undantag) till högre statstjänster, utsågs till svensk representant vid ilo-konferensen i Washington DC 1919, och därmed den första statliga representanten på en internationell konferens, förklarades invald i riksdagen 1921, • blev ledamot av första kammaren 1922, • invaldes i ett av riksdagens ständiga utskott; andra lagutskottet 1922, blev invald i riksdagen som översta namn på en officiell partilista; av Folkpartiet i Stockholm 1936, hon blev vald till ett av riksdagens utskottspresidier, som vice ordförande i andra lagutskottet 1939."
"Kerstin den första" tycks mig vara en lämplig titel för Kerstin Hesselgren. Hon tillhörde verkligen det som Johnson kallar för "Genombrottsgenerationen". Hon föddes 1872 då Sverige var ett av de fattigaste länderna i Europa; på 1850-talet gjordes insamlingar till Sverige i flera europeiska länder för att stilla nöden efter några missväxtår. När Kerstin Hesselgren dog 1962 var Sverige ett av världens rikaste länder. Så fort kan det gå när alla stjärnor står rätt. Men mycket gick förstås sakta. Jämställdheten haltade betänkligt. Varje ny position som öppnades för kvinnor möttes av motstånd. Mer om det nästa söndag.