Nä, nu gör jag det igen! Sitter på jobbet och skriver på en krönika alltså. Eleverna skriver nationellt prov, detta underbara påfund, och jag ska snart sätta igång att rätta dem, vilket kommer att ta åtskilliga timmar i anspråk.
Men det är trots allt inte så konstigt att en del idéer föds just på jobbet och särskilt i skolans bibliotek, där jag tillbringar ganska mycket av min arbetstid. Hade just några elever här som ville ha roliga böcker att läsa och som så många gånger förr slås jag av hur svårt det är att hitta de där roliga böckerna, för de måste ju finnas. Väldigt ofta handlar ungdomsböcker om elände, självmord, psykisk sjukdom och död och det kan man ju också förstå, det är tyvärr en del av många ungdomars vardag och man kan finna tröst i att läsa om det. Men ibland vill man ju kanske läsa om det där andra – det roliga, dråpliga – det som också är livet.
Jag gillar ungdomsböcker och försöker läsa så många som bara är möjligt, det är alltid lättare att rekommendera den rätta boken till just den där eleven om man läst själv, och för några år sen startade jag även en bokcirkel med föräldrar för att läsa just ungdomsböcker. Vi har träffats regelbundet och diskuterat det vi läst och det är väldigt roligt. Men även där, efter att ha plöjt den ena eländesskildringen värre än den andra, har vi slagits av hur svårt det är att hitta roliga böcker om helt vanliga tonåringar med helt vanliga problem, om ni förstår vad jag menar.
I mina yngre tonår fastnade jag för bokserien om Jolly. Varje gång en ny bok släpptes hängde jag på låset till bokhandeln och förväntningen var hög. Jag kunde knappt vänta tills jag kom hem och fick sätta igång att läsa. Och det var så kul! En helt vanlig tjej, med i och för sig lite brokig familj, som alltid hamnade i den ena knasiga situationen efter den andra. Men samtidigt avhandlades det nog så jobbiga ämnen också, både mobbning, grupptryck och prestationsångest. Minns en gång när jag just köpt en ny bok och var hemma hos mina morföräldrar, jag skrattade så mycket att jag till slut blev tillsagd att stänga in mig på toaletten för att de skulle kunna sova.
Böckerna försvann senare i diverse flyttar, men gamla exemplar återfanns för några år sen på Tradera. Jag slog till, femton kronor styck tror jag priset var, och läste om allihop. De hade inte riktigt klarat tidens tand utan kändes ganska daterade, men jag kunde fortfarande ana vad det var som var så roligt och jag kunde minnas känslan när jag såg de välbekanta omslagen. Det kanske är just den typen av böcker, fast i modernare tappning, jag letar efter. Och då inte bara för tjejer, för det är oftare killarna som letar efter de roliga böckerna, om de inte bara vill läsa fantasy förstås. De ska också helst vara för lite äldre ungdomar, det är där glappet är liksom, för mellanstadieåldern finns det massor av roliga och tokiga böcker.
I vilket fall som helst lönar det sig att stimulera barns läsande eftersom det bidrar till höjd utbildningsnivå i samhället. I dagens SvD står att läsa att biblioteken i Danmark bidrar med två miljarder per år till BNP. Det är ganska mycket pengar det!