Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Inga tydliga Nobelprisvibbar i dagens svenska parlament

Inget ont finns som inte har något gott med sig, brukar vi hävda. Ett exempel är digerdöden. En fruktansvärd farsot som får coronapandemin att framstå som en lättare förkylning.

En bild från Svenska kullagerfabriken från 1965 illustrerar en del av innehållet i Stig-Björns kåseri denna septembersöndag.

En bild från Svenska kullagerfabriken från 1965 illustrerar en del av innehållet i Stig-Björns kåseri denna septembersöndag.

Foto: TT

Krönika2023-09-10 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsekvenserna var bland annat att det arbetande folket fick en starkare ställning eftersom arbetskraftsbristen gjorde att arbetsköparna måste erbjuda bättre villkor; äganderättsinstitutionen stärktes vilket gav kraft åt den framtida industrialiseringen; humanismen som kulturströmning trängde undan den religiösa vidskepelsen och gav därmed utrymme åt framtida vetenskapliga framsteg; tryckerierna växte fram när det blev brist på munkar som för hand kopierade texter; bostäderna blev mer hygieniska; kvinnors roll stärktes, etcetera och så vidare. 

Detta hände sig på 1300- och 1400-talet. Lite tillspetsat kan vi hävda att här i Sverige kom häxprocesserna på 1600-talet att mitt i sin fasansfulla konsekvens för de drabbade samtidigt ge upphov till förändringar som gynnade oss alla på lite längre sikt.

När den moralpanik som häxprocesserna var slutligen stoppades gjordes det en analys som visade att några socknar inte drabbades av den mentala farsot som häxprocesserna var. Av någon anledning hade befolkningen i just vissa byar inte smittats av häxhysterin. Förklaringen visade sig vara att folk på dessa ställen – på grund av en framsynt insats från kyrkan – var läskunniga.

Makthavarna drog slutsatsen att det var en bra framtidssatsning att försöka vaccinera folk från vidskepelse. Under kommande århundrade höjdes därför ambitionerna för att sprida läskunnigheten hos svenska folket. Kyrkan bedrev allt ivrigare undervisning. Husförhören blev ett slags dåtida nationella prov.

Svenska folket blev därför en befolkning som var läskunnig redan på 1700-talet. Det var unikt i världen. Och när sedan folkskolan genomfördes över hela landet efter riksdagsbeslut 1848 lärde sig folk också att skriva. Därmed lades grunden för det svenska kunskapssamhället.

Inte nog med detta. Läskunnigheten gjorde att enskilda personer kunde skaffa sig information själva, utan att få den förmedlad av någon annan. Här lades grunden för frikyrkorörelsen, utan vars sprängkraft arbetarrörelsen inte hade fått samma betydelse för vårt land.

Frikyrkorna lärde arbetarna att det lönade sig att vara uppkäftig och sticka upp mot överheten. Emigrationen förstärkte intrycket att Sverige var ett skitland. Nykterhetsrörelsen fick (stora grupper av) arbetarna att bli skötsamma. Resten är historia.

Det som hände var att när backstugesittare och torparbölingar flyttade in till bruksorterna under industrialiseringen på 1800-talet var de väl rustade. Såväl för att ta sig an kvalificerade arbetsuppgifter som för att bedriva eller ta del av folkbildande verksamhet på fritiden.

Länge var också Sverige ett av de mest välutbildade länderna i världen, med såväl en imponerande topp som unik bredd. Analfabetismen utrotades och landet begåvades med snilleindustrier, som Gustaf de Levals mjölkseparator och Sven Wingquists kullager.

Och så fick vi förstås ett Nobelpris att dela ut.

På den tiden hände det inte bara att svenskar begåvades med kemi-, medicin och fysikpris. Till och med i riksdagen satt det blivande Nobelpristagare, som Gunnar Myrdal och Bertil Ohlin.

En snabb inventering av dagens parlament ger vid handen att det inte är någon där nuförtiden som omedelbart faller i tanke när Nobelpris kommer på tal. Inte ens när det gäller det något mindre exklusiva ekonomipriset.

När det gäller den framgångsrika svenska exportindustrin så tar vi för givet att den baserar sig på ett brett kunnande, en mobilisering av begåvningsreserven som skolan utgör. Men det är inte alltid vi gör den uppenbara kopplingen mellan processindustrins surr och mobiliseringen av hjärnor. Tankefiguren finns kvar om hur vi hänger av oss huvudet i omklädningsrummet och går ut till maskinerna.

Således: Vi kan säga att häxprocesserna förde det goda med sig att Sverige blev en kunskapsnation. Häxprocesserna gjorde att läskunnighet blev ett prioriterat mål i Sverige. Vilket lade grunden för såväl en folkligt förankrad demokrati som vårt industrisamhälle och därmed välfärdssamhället. Utbildning är med andra ord rätt bra.

Därmed blir också vägen från häxprocessernas 1600-tal till dagens problem med samhällsutvecklingen rätt tydlig. Utbildning, kopplat till industriell aktivitet, kan vara rätt bra. Inte minst för de delar av Sverige som har, som det heter nuförtiden, stora utmaningar.

*