Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hon lär oss konsten att älska sitt (fucking jävla) öde

Kraschen var total för Mikaela Lauren.

Här ser vi Mikaela Lauren på en bild från 2019 då hon deltog i SVT: s populära program "Mästarnas mästare".

Här ser vi Mikaela Lauren på en bild från 2019 då hon deltog i SVT: s populära program "Mästarnas mästare".

Foto: TT

Krönika2023-10-08 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Nere för räkning

Mikaela Lauren & Anna-Maria Stawreberg

Louise Bäckelin förlag

Plötsligt satt hon i en cell som stank av urin och gamla spyor. Hon frös. Ensam och rädd tog hon sig igenom natten full av ångest och dåligt samvete. I tidningar som hon fick av sin advokat kunde hon läsa sin bästa vän Therese Alshammar uttala sig om henne: "Det hon har gjort är fruktansvärt. Det är helt sjukt. Man väljer sina vänner. Och jag har valt fel vän."

Simmarlöftet Mikaela Lauren hade tävlat i simning i 22 år. Hon hade tagit 17 individuella SM-guld, slagit tre svenska rekord och kommit sjua på VM. Men medan hennes vän Therese "Tessan" Alshammar blev en världsstjärna och ställde upp i otroliga sex Olympiska spel så åkte Mikaela Lauren aldrig iväg på något OS. Trots att hon så gärna ville. Och trots att hennes prestationer i vart fall vid något tillfälle borde ha räckt till. Istället åkte hon in på kåken i 14 månader för grovt dopningsbrott. Hon blev indragen i drogaffärerna av sin pappa som var en charmig entreprenör och affärsman som byggde upp ett ganska stort företag för att producera, importera och sälja dopningspreparat av olika slag.

Kraschen var total för Mikaela Lauren. 

Boken hon skrivit tillsammans med journalisten och författaren Anna-Maria Stawreberg skildrar kraschen men också återkomsten. Inte som simmare men som boxare i världseliten. Och kanske framförallt; återkomsten till ett liv där hon trots allt lärt sig att "älska sitt öde" som var något av hennes pappas devis. 

Bokens styrka är just på det mentala planet. Hur man förhåller sig till upp-och nedgångar i livet har avgörande betydelse för hur livet blir. Mikaela Lauren växte inte upp i misär; inte alls. Hennes far och mor var mycket olika och skilsmässan kom rätt snabbt. Hennes pappa var som sagt under en tid ganska långt inne i drogbranschen medan hennes mamma arbetade inom Kriminalvården. Båda två har helhjärtat stöttat sin dotter.

När Mikaela satt på Kronobergshäktet i 70 dagar före rättegången fick hon ett brev av sin bror som satt på Hall för väpnat rån. Brodern skrev att det var dags för henne att använda "dötiden i total ensamhet på ett positivt sätt" och sedan ta "klivet ut i vuxenlivet istället för att plaska i vattnet." 

Mikaela Lauren valde ingen lätt väg ut i "vuxenlivet". Boxningsvärlden var rentav tuffare än simmarlivet. Men hon tog sig igenom. Sex olika VM-titlar berättar om en enorm fysisk och psykisk kapacitet. Trots att hon bränt mycket krut på att alls inte vara en perfekt människa.