Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En man som levde för rättvisan

Foto:

Krönika2014-11-22 09:33
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra veckan förlorade världen en man med mod utöver det vanliga. Knappt någon vet vad han heter. På ett sätt är han inte unik, i historien finns och har funnits många människor som vågat stå upp mot ondska även när handlingarna riskerat deras liv. Men jag vill ta det här utrymmet för att skriva om en människa vars namn borde varit bättre känt världen över.

John Doar var en amerikansk advokat som dog vid 92 års ålder. En man som i sin roll som jurist kämpade för alla medborgares rättigheter för att en dag ta emot en medalj av en svart president.

Doar föddes i Mississippi på 20-talet och utbildade sig till advokat. Hans bakgrund hade kunnat placera honom på samma sida som många andra i södern som förde en kamp emot allas lika värde. En vit man med pengar vars omgivning inte uppmuntrade antirasism. Lyckligtvis hade han en far som lärde honom att skilja mellan rätt och fel.

Doar blev den åklagare som åtalade de män som brutalt mördade tre civilrättskämpar i Mississippi. Fallet blev den framgångsrika filmen ”Mississippi brinner”. John var själv nöjd med att leda vägen för att vita män äntligen kunde fällas för brott mot svarta befolkningen. Doar eskorterade svarte studenten James Meredith till hans första skoldag i landet första integrerade universitet University of Mississippi 1962. Inte bara det, Doar bodde tillsammans med Meredith i veckor för att försäkra sig om studentens säkerhet. Genom hela sin karriär, både som advokat och som regeringsanställd inom olika presidentstaber, fortsatte han kampen för allas lika värde. När John Doar fick en medalj av presidenten 2012 var det med orden "Time and time again, John put his life on the line to make real our country’s promise of equal rights for all".

I världen finns många människor som liksom John kämpat hårt för andra. Det är sådana som ger hopp i allt mörker. Med alla krig, all ojämställdhet, alla mödor behöver man ibland påminna sig också om att även under de sämsta av tider finns människor som tar enorma risker för allas bästa. John Doar skrev aldrig någon biografi och ställde inte upp på intervjuer. Hans motivation var friheten själv. På en föreläsning berättade Stefan Einhorn om hur människor beter sig när de hamnar i krislägen. Enbart 25% lyckas behålla mod och omtanke. Vad skiljer dessa från de andra 75%? Forskning visar att dessa har växt upp i hem där man talade om värderingar, liksom John Doars. Vill du ha en bättre värld behöver du ha de samtalen hemma med barnen.