Ett av mina starkaste filmminnen är från 1993 när jag såg "Pretty Woman" på TV. Jag kunde inte tro vad jag höll på att se. 27 år senare kan jag fortfarande inte riktigt tro mina ögon. Hur gjorde de en film om prostitution som inte problematiserade? Förenklat handlar filmen om en prostituerad kvinna som lever ett enkelt liv utan något som helst mörker. Sedan träffar hon en man som vill köpa henne för att visa upp henne som partner...eller? Biten kring huruvida han var intresserad av sex var lite oklart, det framställdes som om han gjorde henne en tjänst. Han gav henne pengar, han visade henne det lyxiga levernet, han lärde henne hur man betedde sig i finare kretsar. Det är lätt att moralisera över sexköp men just "Pretty Woman" tog motsatta perspektivet till sin spets. Budskapet virades in i ett hölje av...mys. Vilket aldrig slutar kännas udda.
Jag har tänkt på "Pretty Woman" senaste dryga veckan när debatten om prostitution och förövare varit stora samtalsämnet i Sverige. Tänkt på att vi ändå kommer från en värld och en kultur som på olika sätt glorifierar det vi säger oss vara motståndare till. Jag tror filmer ofta är ett uttryck för vårt samhälle på olika sätt. Speglar livet och ibland försöker enstaka regissörer dra oss framåt i någon riktning. Varför de som skrev "Pretty Woman" skrev den historien vet jag inte. Ville de vara djärva? Ville de bara ge nytt perspektiv på romantiska komedier?
Filmhistorien innehåller ganska många skildringar som ger ett långt mer positiv sken av prostitution än verkligheten är präglad av. Få exempel är så extrema som "Pretty Woman" men enda sedan filmens tidiga år har män köpt sex av kvinnor på film. Historiskt sett är köp av sex åt andra hållet mellan könen en ny företeelse. "Breakfast At Tiffany's" låtsas nästan inte om att huvudkaraktären Holly Golightly säljer sin kropp. De omskrivningar som finns av hennes tjänster kanske var självklara på 60-talet men dagens ungdom skulle förmodligen inte hänga med i alla eufemismer.
Så mycket eftertanke krävs inte för att komma på några exempel. "Klute", "True Romance", "Leaving Las Vegas", "The Girl Next Door". Prostituerade skildras ofta som de som ska torka tårar, inspirera, rädda unga män från avsaknad av erfarenheter. Det är inte alltid andra brott porträtteras på det obekymrade sett köp av kvinnors, och ibland mäns, kroppar gör.
Det är i ett samhälle som ser på att betala för rätten att göra vad du vill med kroppar som vågar sig på romantiska komedier om prostitution. I det samhället förefaller det udda att människor blir så förvånade och chockerade att en känd profil visar sig vara någon som tar sig sådan rätt. Jag är fullt medveten om att det går att argumentera för att tillräckligt många filmer visar sexköp som en mörk arena där förövare helt struntar i sina offer. Men alla dessa skildringar där prostitution förenklas eller tas ifrån problematisering är också gjorda med den manliga blicken där kvinnor är objekt. I den kontexten säger filmer som "Pretty Woman" något om vilket samhälle vi lever i.
Missa verkligen inte: Norska filmen "Barn" är en mycket realistisk och nyanserad film om en krissituation med flera förvecklingar.
Missa inte: Astronaut ska ut på mission i ett år samtidigt som hennes åttaåring inte vill separeras från henne.