Nyligen utkom han med boken "Talmannens guide till svensk poesi" (Bokförlaget Max Ström 2024) Det Àr en mycket vacker och innehÄllsrik bok.
Andreas Norlén blev vÀlkÀnd för den breda allmÀnheten nÀr han som nyvald talman efter valet 2018 fick hantera en mycket utstrÀckt regeringsbildning. Processen började med att Norlén som nyvald talman ledde en votering den 25 september 2018 dÀr den sittande statsministern Stefan Löfven röstades bort. Processen avslutades först en bit in i januari 2019 dÄ Stefan Löfven röstades in som ny statsminister. Andreas Norlén genomförde ett otal "sonderingssamtal" med partiledarna och ett mycket stort antal presstrÀffar under arbetet med att fÄ till ett förslag pÄ en statsminister som kunde fÄ fÀrre Àn 175 nejröster mot sig i en avgörande votering.
Som traditionen bjuder gick talmannens första utlandsresa till Finland. DÀr slog Norlén igenom en andra gÄng. Framför Hufvudstadsbladets kamera mitt i en hotellobby i Helsingfors deklamerade han utantill alla de 28 verserna i den finlÀndska nationalskalden Johan Ludwig Runebergs klassiker "Sven Duva"! SÄdana toppolitiker stöter man inte pÄ var dag minsann. Att förlaget Max Ström vÀnde sig till talmannen för att sÀtta samman en bok med 100 dikter skrivna pÄ svenska under de senaste 500 Ären Àr dÀrför ingen slump och inte heller ett resultat av en jakt pÄ nÄgon villig politisk kÀndis; vem som helst.
I förordet till boken berÀttar talmannen om nÀr han och hans blivande hustru Helena 2009 fick kontakt med varandra via en dejtingsajt. I januari 2010 skulle de - efter en lÄng period av lÄnga meddelanden och telefonsamtal - trÀffas pÄ riktigt. Andreas Äkte frÄn Motala, dÀr han dÄ bodde, och Helena for ivÀg frÄn Malmö. De möttes i NÀssjö. Efter en hel del struligheter med mat och barbesök hamnade de pÄ ett hotellrum dÀr de under "halva natten" höglÀste ur antologin "Svensk dikt" som den blivande talmannen köpt till Helena pÄ ett antikvariat.
Andreas Norlén understryker i sitt förord att han Àr en lekman med stort intresse för bÄde poesi och prosa. Hans urval av dikter och författare och dikter har inte varit lÀtt. Han har utgÄtt frÄn poeter och diktare som "berört honom" med sina ord. Han "erkÀnner" att han "valt bort Àven namnkunniga poeter som skriver sÄ abstrakt och svÄrbegripligt att jag inte omedelbart blir berörd av texten." Han har valt dikter som "talar" till honom.
Resultatet Àr en bok dÀr den som kanske inte Àr sÄ van med att lÀsa poesi fÄr goda chanser att "smaka pÄ orden och kÀnna efter vad som hÀnder i ditt inre."
Resultatet Àr ocksÄ att Andreas Norlén har skapat en helt förtrÀfflig folklig kanon över svensk poesi! Med "Talmannens guide till svensk poesi" i vÀskan kan man alltid kÀnna sig trygg nÀr det gÀller att fÄ till nÄgra passande diktrader för de tillfÀllen dÄ man vill sÀga nÄgot som Àr lite utöver det vanliga. Ge sina tankar och ord stöd och kraft i bevingade tankar och ord som följt med oss i flera hundra Är. Eller i bevingade genomtÀnkta ord som sÄg ljuset hos en poet alldeles nyss.
Talmannen berÀttar om en middag med Stefan Löfven dÀr det visade sig att de bÄda med förtjusning lÀst Eeva Kilpis kÀrleksdikt:
"SÀg till om jag stör,
sa han nÀr han steg in,
sÄ gÄr jag med detsamma.
Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
VĂ€lkommen."
Poesi föder gemenskap, utropar Andreas Norlén i sin bok. SÄ Àr det.