Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Färgglatt när handvävarna ställer ut

Handvävare från Östergötland och andra regioner från hela landet samlas nu i en vävutställning på temat ”Väv färgglatt”. Idag invigs utställningen på Folkuniversitetet av landshövding Elisabeth Nilsson.

Inger  Andersson visar "Stjärnklart", en av hennes damastvävar. "Den är gjord på en kurs, där vi fick i uppdrag att göra något i gult och blått".

Inger Andersson visar "Stjärnklart", en av hennes damastvävar. "Den är gjord på en kurs, där vi fick i uppdrag att göra något i gult och blått".

Foto: Matz Glimhed

Konsthantverk2016-04-15 09:00

Det är en färgsprakande utställning som visar på handväveriets bredd med bland annat mattor, kläder och plädar.

– Vi var lite trötta på det färglösa när vi för två år sedan bestämde temat, berättar Diana Karlsson, ordförande i Östergötlands handvävare.

Till vävutställningen bidrar varje region med tre alster, och från Östergötland visas en vävd tavla av Inga Danielsson, en randig pläd i blågröna toner och en randig damast med stiliserade mönster av Inga Randskog.

– Jag väver också damast, man måste vara besatt av det, säger Inger Andersson med ett skratt.

– Med damast kan man göra figurer med egna mönster, fortsätter hon.

– Att rita mönster tar ofta lika lång tid som vävningen. Trådarna på varpen måste ha ett visst system, och det skapar man genom att dra trådarna genom sållen. Det tar nog en vecka bara det.

Utställningen hålls i samband med att Östergötlands handvävare står som värd för riksföreningens årsmöte som pågår i fyra dagar. Under dessa dagar hålls kurser, föredrag (om bland annat östgötadrällen), textilvandringar i Norrköping och utflykter till bland annat Björke Vävstuga.

Östergötlands handvävare har 75 medlemmar över hela länet medan Riksföreningen för handvävning har 1800 medlemmar. Föreningen vänder sig till både professionella och amatörer och vill verka för att handvävningen ska bevaras och utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!