Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Robot skapar kopia av Parthenonfrisen

I en verkstad i Italien har en robot arbetat sedan i slutet av juni med att skapa kopior av delar av Parthenonfrisen eller Parthenonskulpturerna, skriver Greek Hera ld.

Grekland har i dag cirka en tredjedel av skulpturerna i Parthenonfrisen i sin ängo. Arkivbild.

Grekland har i dag cirka en tredjedel av skulpturerna i Parthenonfrisen i sin ängo. Arkivbild.

Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/TT

Konst2022-07-14 20:49

Originalet finns på British Museum i London och det är Institute for Digital Archaeology som ligger bakom återskapandet av marmor från bergskedjan Pentelikon. Bland annat har roboten karvat ut ett hästhuvud i naturlig storlek.

Det har länge pågått en tvist mellan Storbritannien och Grekland om vem som ska ha originalverket och tanken från institutet är att en kopia så småningom ska ställas ut på Londonmuseet och att originalet kan föras tillbaka till Aten.

Läste av

I mars avslog museet institutets begäran att få skanna delarna för att kunna påbörja arbetet. I stället besökte två ur institutets personal museet och läste av verket med hjälp av smarta telefoner specialutrustade med programvara för att skapa 3D-bilder. De laddades sedan upp till roboten som började arbeta med att karva ut figurerna.

Robotverket ska visas upp i slutet av juli på en ännu så länge hemlig plats i London och institutet har också planer på att återskapa hur verket såg ut när det var fullständigt för nästan 2 500 år sedan.

Protester sedan 200 år

Frisen har hängt på det anrika museet i nästan 200 år och har under nästan lika lång tid vållat debatt om äganderätten. I början av 1800-talet skeppades cirka två tredjedelar av skulpturerna till Storbritannien av Lord Elgin och redan då fanns protester, bland annat från poeten Lord Byron.

I mitten av juni i år protesterade omkring 60 demonstranter utanför det brittiska museet och krävde att skulpturen skulle återlämnas till Grekland.

Delar av frisen har även funnits på andra museer runtom i Europa, varav några delar har återlämnats till Grekland som i dag har cirka en tredjedel av skulpturerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!