Lars Vilks "Nimis" från 1980 är ett konstverk byggt av drivved vid stranden av Kullaberg, i nordvästra Skåne. Konstverket, uppfört utan tillstånd i ett naturreservat , har rört upp känslor och flera gånger utsatts för skadegörelse och brandförsök. Även Länsstyrelsen försökte få konstnären att riva sitt verk.
– Det blev ett processkonstverk med mängder av stämningar hit och dit, och Vilks är en mästare på att hantera den här typen av diskussioner. Han gick segrande ur striderna, mycket tack vare att argumenterade med att han inte själv ägde verket, utan att det tillhörde först Joseph Beuys och senare Christo. De internationella världsartisterna tog verket under sina vingar, men den svenska konstvärlden har inte köpt Vilks, säger Åke Bjurhamn, god vän till Lars Vilks.
I den senaste attentatet, den 24 november, totalförstördes ungefär en fjärdedel av verket, bland annat "Vindarnas torn". Men några få konstnärer fanns också representerade vid Lars Vilks verk – bland annat Åke Bjurhamn. Lågorna slukade även hans konstverk "Hommage à Nimis" från 1982, en målning på en sänggavel, placerat på ett av Nimis torn som föll ihop i branden.
– Den var ett tack till honom för att han hade ställde upp för mig tidigare. Jag ville markera att jag stod bakom honom, säger Åke Bjurhamn.
Åke Bjurhamn gjorde nämligen själv ett verk som följdes av en häskt konststrid. Konstverket – "Painted Stones" – bestod av ett antal stenar som målades i klara färger i Vidingsjö, strax utanför Linköping 1979. s. Åke Bjurhamn fick stöd av Lars Vilks som tog diskussionen med upprörda boendet i radhusområdet i närheten.
Det är klart att "Nimis" ska återställas och Åke Bjurhamn ska också ersätta sin förstörda Nimis-målning med en ny, ”Vinter”. På sin Facebooksida berättar Norrköpingskonstnären att ”Vilks tycker att det är en strålande idé”. Målningen gjordes en kall nyårsafton 2009 när fyra konstnärer bjöds in att medverka på nyårspromenaden och till tonerna av Vivaldis "De fyra årstiderna" skapa varsitt verk, inspirerat av olika årstider.