Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många konstnärer tappar sitt yrke"

Bild- och form organisationer nystartar ett unikt projekt i Östergötland för att stödja utlandsfödda konstnärer, tecknare och fotografer att ta sig in på den svenska konstscenen.

Nytt projekt. Konstnären Sahar Burhan är en av kontaktpersonerna för projektet i Östergötland.

Nytt projekt. Konstnären Sahar Burhan är en av kontaktpersonerna för projektet i Östergötland.

Foto: Karoline Montero Araya

KONST2016-10-08 06:00

– Det ska bli lättare att som bild- och formkonstnär från ett annat land att hitta en väg in i det svenska konstlivet. Många som kommer till Sverige tappar inte bara den dagliga kontakten med sina vänner och sin släkt, de förlorar också möjligheten att vara konstnärligt yrkesverksamma. Här hoppas vi kunna bidra med strukturer som underlättar för kollegor som kommer till Sverige att skaffa sig nätverk, säger konstnären Ola Öhlin, styrelseledamot i KRO och projektledare.

Konsten att delta: bild och form handlar om att skapa kollegiala mötesrum. Det ska underlätta för utlandsfödda och nyanlända bild- och formkonstnärer att hitta vägarna in i det svenska kulturlivet. Men idén bygger också på att etablerade fotografer, konstnärer och tecknare i Sverige ska få nya kontaktytor.

– Det här kommer att bli oerhört spännande, då nya interkulturella nätverk skapas med konstnärer från olika konstinriktningar. Tanken är att skapa förutsättningar för ömsesidiga utbyten av kunskaper och traditioner mellan människor med olika bakgrund. Jag uppmuntrar nu också konstnärer i Östergötland att höra av sig till oss, säger Ola Öhlin.

I rapporten Kultur av vem? som kom 2015 efterlyser Myndigheten för Kulturanalys tydliga riktlinjer och åtgärder för att nå de nationella målen om att den offentligt finansierade kulturen ska spegla samhällets etniska och kulturella mångfald i produktion, organisation och publik.

Andelen anställda med utländsk bakgrund i kultursektorn befinner sig på en konstant låg nivå, drygt 13 procent, vilket är mycket lägre än andelen av befolkningen.

– I flertalet studier har det under åren lyfts det fram att kultursektorn är starkt segregerad. Vi vet att utlandsfödda bild- och formkonstnärer ofta är en förbisedd grupp och vi vill bidra till att ändra på det, säger Ola vidare.

Projektet bygger vidare på erfarenheterna från integrationsprojekt Konsten att delta som i Sörmland drevs av Nyköpings och Eskilstuna kommun med medel från landsting och länsstyrelse. Ett motsvarande projekt har även funnits i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!