Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kulturoasen: Ingen ska känna sig dum på Alma Löv

När Stella Broos växte upp passerade museibesökarna genom familjens vardagsrum. 20 år senare driver hon själv Alma Löv, det egensinniga konstmuseet på den värmländska landsbygden. I sommarens utställning "As time goes by" har ett tiotal konstnärer tagit sig an tiden.

"Vi hade inte startat upp Alma Löv på en annan plats. Väldigt mycket handlar om att göra konsten tillgänglig på landsbygden", säger Stella Broos, konstnärlig ledare.

"Vi hade inte startat upp Alma Löv på en annan plats. Väldigt mycket handlar om att göra konsten tillgänglig på landsbygden", säger Stella Broos, konstnärlig ledare.

Foto: HP Skoglund/Värmlands Folkblad/TT

Konst2021-07-16 06:00

I slutet av 1990-talet sökte konstnären Marc Broos stöd för ett ettårigt konstprojekt som gick under namnet Alma Löv. Förhoppningarna var låga – vem skulle investera i en plats för samtidskonst mitt ute i ingenstans? Responsen från bidragsgivare och besökare överträffade alla förväntningar. Projektet växte till ett museum som drevs av Marc Broos i 13 år, innan det hade vuxit ur sin ursprungliga kostym och han valde att lägga ned verksamheten.

– Den här idén som pappa hade om att kunna sitta på verandan och ta en kopp kaffe med besökarna, allt sådant försvann helt. Plus att alla besökare kom in genom deras bostadshus, det blev ohållbart, berättar Stella Broos, dotter till konstnärerna Marc och Karin Broos.

Behöver poesi

När Stella Broos väckte museiverksamheten till liv 2013 var föräldrarnas hus inte längre en del av utställningen. Museet består numera av en stor lada som går under namnet Paleis Oranjestraat och ett tiotal paviljonger utspridda i naturen.

I likhet med sin pappa har Stella Broos aldrig haft några storskaliga ambitioner med Alma Löv. Utgångspunkten har varit att lyssna till vad platsen behöver och att skapa något som kan möta de egna kulturella behoven, även på landsbygden. När hon tog över hade hon flyttat tillbaka till Värmland efter att ha bott i Nederländerna i många år.

– Det var mycket ett sätt att kunna stanna kvar, vad är det vi behöver för att kunna bo på den här platsen? Jag behöver poesiuppläsningar, konserter, evenemang och jag behöver utställningarna som är grunden i verksamheten.

Resultatet är att Alma Löv numera, förutom ett museum för samtidskonst, omfattar flera mindre scener, en filmsal, en verksamhet för barn och sedan ett par år tillbaka även ett konstnärsresidens.

"Kan känna sig dumma"

På Alma Löv finns få regler och inga barriärer mellan konst och besökare, tanken är att betraktaren ska komma nära. Den tillåtande inställningen har gjort att även ovana museibesökare tar sig till museet.

– Jag tror att många kan känna sig lite dumma när de besöker ett museum. Vad ska man tänka och känna, hur länge ska man stå framför ett konstverk? Det tror jag inte att man upplever på Alma. Vi möter besökare som har varit på varenda biennal, men det är också många barn som tycker om att besöka oss, säger Stella Broos.

I flera av de verk som visas på Alma Löv är konsten och naturen tätt sammanflätade. I årets utställning anpassade den danska fotografen Astrid Kruse Jensen ett av sina konstverk efter en kaprifol som väller in i det rum hon blivit tilldelad.

– Hon valde att ta in ett foto i tyg där man ser kaprifolen genom hennes verk. Det gav en extra dimension till hennes fotografi och det är så vi hoppas att det ska fungera här, att det blir ett samspel mellan arkitekturen, konsten, naturen och tekniken, säger Stella Broos.

Konsten och naturen i samspel i Katarina Löfströms installation "Open source 4:3" på samlingsutställningen "As time goes by". Pressbild.
Konsten och naturen i samspel i Katarina Löfströms installation "Open source 4:3" på samlingsutställningen "As time goes by". Pressbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!