Det lilla vita huset är lite gömd bakom Rådhusets väldiga trappa och syns inte så väl från Drottninggatan, men den amerikansk-svenske konstnären Clay Ketter har ändå fått en hel del kommentarer av förbipasserande när han arbetat med installationen på plats.
– Det är väldigt trevligt. Folk är nyfikna, frågar och tycker att det är kul att någonting händer, säger konstnären när vi träffas på Tyska torget.
När Konstmuseet föreslog platsen fick Clay Ketter idén att låta en liten huskropp växa ut ur den enorma Rådhusbyggnaden.
– Rådhuset är en underlig skrytbyggnad med en märklig skala. Det har New York-storlek. Det skapas en sorts dialog mellan de olika världarna. Jag ville göra något som handlar om auktoritet, myndigheten och individen.
– När jag fick titeln, Härbärge, så tänkte jag mer på den som ett scenario än något politiskt. Makten, myndigheten eller politikerna konfronteras med problem som måste lösas, men inte sällan ser man att lösningen som kommer ut ur maskineriet blir utvattnad av byråkrati och pappersarbete. Ofta är det en blek version av vad som verkligen hade behövs.
"Härbärge" är en byggnad som uppenbarligen inte är funktionell, utan förseglad. Det saknar ingång och fönster.
Huset har stram stuktur och är inte helt olikt verket ”Tomb” som visades i Clay Ketters stora monografiska utställning på Moderna Museet för sju år sedan.
– Huset följder den amerikanska varianten av husbygge, och där finns också något självbiografiskt, säger Clay Ketter.
Själv är han född i Maine, men uppväxt i New England, i nordöstra USA, men bosatt i Sverige sedan slutet av 80-talet. Men husdelen i installationen är byggd i Norrköpingstrakten och konstnären, som har en bakgrund som snickare, har gjort skorstenen. Men den är inte murad, vilket är lätt att tro.
– Det är fejk, och det är en del av verket att allt är det. Skorstenen är gjord av tegelsten-laminat. Det är en sorts scenografi, säger han.
Clay Ketter är inte den ende konstnär som i dagarna intagit stadsrummet i Norrköping. Exempelvis har Södra Promenaden varit avspärrad när den finske fotokonstnären Ilka Halsos verk "Restoration-Linden Alley" monterats. Toltalt medverkar fjorton konstnärer i Konstmuseets projekt Next: Utopia, en utställning med kommentarer kring konstens roll i staden och undersöker gränslandet mellan konst och arkitektur. Utställningen ska öppna på Kulturnatten och pågår till den 5 mars 2017.