Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Holken som politisk konst

Ett starkt engagemang för den utsatta människan kännetecknar konstnären Victor Marx. ”Holken” är en reaktion på att EU-migranternas nödbostäder rivs.

Konstnären Victor Marx vid "Holken" i Skulpturparken.

Konstnären Victor Marx vid "Holken" i Skulpturparken.

Foto: Olof Ohlsson

Konst2015-06-10 08:55

Det var Victor Marx konstprojekt för hemlösa som fick Konstmuseet att bjuda in konstnären och arkitekten Victor Marx i samband med Ellen Key-satsningen Hem längtan på Konstmuseet förra året. Men Victor Marx idé ”Holken” passade bättre att ställa ut sommartid, och kom istället att sammanfalla med Vera Nilsson-utställningen.

– Kombinationen blir intressant, för de har beröringspunkter i viljan att kommunicera och värna utsatta människor i samhället, säger museiintendent Helena Scragg.

Ifrågasätter maktordning

Victor Marx är en konstnär som drivs av en vilja ”att ifrågasätta eller skapa eftertanke kring samhällets snedfördelning och dess maktordning”. Installationen ”Holken” är ett platsspecifikt verk – en faluröd holk med vita knutar – som hänger i en av de höga lindar som omger Skulpturparken.

– Att bygga bostäder till fåglar är socialt accepterat och kräver inget tillstånd, men däremot river man EU-migranternas skjul. Där är man inte lika tolerant. Har fåglar högre status än EU-migranter?, frågar Victor Marx retoriskt.

– Jag tror inte det, fortsätter han. Men vi är ovana att se fattiga så nära inpå oss. Man har svårt att tro att någon kan vara så fattig, och väljer då att se personen som en del av ett brottsyndikat, för att slå ifrån sig ansvar.

Eftersom inga regler eller praxis finns kring hur en fågelholk får utformas har Victor Marx löpt linan ut. Han maskerar denna nödbostad till fågelholk (en liten ingång för fåglar finns minsann) och välkomnar personer att provbo ”Holken”. I den finns ett nedfällbart bord, en nedfällbar pall, klädhängare, ett skåp och plats för en 90 cm bred madrass.

– Det är en kompakt minibostad för nödställda, säger Victor Marx.

Håller den då?

– Ja, lyftanordningar är väldigt precisa, och den här tål ett ton. Men den väger bara ett par hundra kilo, säger Victor.

Har mött motstånd

Victor Marx är van att möta motstånd i sitt arbete och ser en utmaning i att söka kryphål i stelbenta regelverk.

2009 blev han avstängd från Kungl Konsthögskolan – trots att slutprojektet arbetats fram i samråd med lärare. Projektet ”Bostadstornet” under Liljeholmsbron hade som syfte att skapa boplats åt hemlösa, men byggnaden bröt mot byggregler. Avstängningen av honom kom i efterskalvet av debatten kring Konstfack-studenten Anna Odells iscensatta självmordsförsök och en annan konstelev-skandal med ett videoverk, där signaturen NUG, klottrade ner en tunnelbanevagn.

– De blev nervösa, säger Victor Marx om avstängningen.

"Absurda turer"

I övrigt ser han de byråkratiska turerna och vaktandet av stela principer och regelverk som en del av konstverket.

– Det som händer runt omkring verket, blir en del av det. Diskussioner och brev mellan tjänstemän och myndigheter kan bli ganska absurda och intressanta.

På Konstmuseet visas under pressträffen även en rad modeller som visar idéer kring framtida projekt. Ett av dessa är "En svensk moské", en eklektisk byggnad där en faluröd lada med målade dalahästar på fasaden möter spetsvalv och minaret. Idén utgår kring tankar om att "ta seden dit man kommer". Konstnären vill undersöka om en "svensk moské" verkligen skulle vara mindre provocerande för omgivningen.

Samtal om konst

I kväll hålls ett samtal om konst mellan Victor Marx och konstnären Stefan Teleman som passande nog använder just fåglar i sina satirteckningar.

Fakta

Victor Marx (f 1983)

Kommer från en politisk-aktivistmiljö och använder konsten för att ifrågasätta maktordningar och skapa debatt.

Nominerades i våras till det prestigefulla Mies van der Rohe-priset för Kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm.

Blev 2009 avstängd från Kungl Konsthögskolan – pga projektet ”Bostadstornet” under Liljeholmsbron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!