Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gåtfull grafik och färgstarkt glas

Konstforum drar igång hösten med gåtfull grafik och färgstarkt glas. Vi har träffat konstnärerna Jukka Vänttinen och Robert Petersson, vars verk bär på berättelser.

Foto: mikael strand

Konst2015-09-05 12:00

Jukka Vänttinens svartvita bilder föreställer ofta interiörer och landskap som återges skickligt med fina valörer och suggestiv kraft. De laddade platserna tycks bära på något att berätta, men konstnären överlämnar åt oss som betraktare att ta vid det som han har påbörjat.

– Halva bilden görs av dem som ser den. Därför använder jag titlar som inte säger för mycket, utan talar till åskådarens fantasi, säger Jukka Vänttinen.

Att han bor i Skåne och landskapen har fångats där, är helt ointressant, anser konstnären, som själv har rötterna i Helsingfors.

Jukka Vänttinen arbetar främst i mezzotintteknik, en arbetsam konstnärlig metod, som användes innan fotografiet gjorde sitt intåg.

– I Sverige är jag ganska ensam om tekniken, men globalt är vi kanske 100-200 stycken, säger Jukka Vänttinen.

Om Jukka Vänttinen motvilligt talar om sina motiv är Robert Petersson desto mer pratsam. Glaskonstnären bor på en gammal släktgård på Alvaret på södra Öland. Han arbetar i en mängd olika tekniker, bland annat graalteknik och ariel, där man bygger mönster med hjälp av luft.

Bland annat Estelles doppresent står i ett fönster, inte långt ifrån ett par praktfulla graalvaser med zebror i rödtonat kvällslandskap.

– Det är mycket tid nedlagt på dem, ungefär en vecka för varje. Graaltekniken ligger mig varmt om hjärtat, berättar han.

Glaset är blåst i den egna hyttan och i de ugnar som han fick ta över när Orrefors glasbruk lades ner.

– Jag hade mina kontakter, säger Robert som har jobbat på Orrefors i tio år.

Därefter arbetade han som lärare på Riksglasskolan i tio år, men de senaste tio åren har han varit sin egen som frilansande glaskonstnär.

Det första konstglaset som möter besökarna är en pjäs med formen av en bowlingkägla, där en flygkapten finns i motivet. Figuren återkommer i Peterssons produktion och har sitt ursprung i de godnatt-historier han berättade för de egna barnen, som idag har hunnit bli unga vuxna.

– Jag tog Pippi och Emil under armen och gick in till dem för att läsa, men de skrek bara att de ville höra mina häftiga och hemska sagor.

Robert Petersson arbetar för närvarande med att samla berättelserna i en bok. Huvudpersonen är en flygkapten som tröttnar på att köra statsmän och affärsmän till olika destinationer i världen. Istället skaffar han ett eget propellerflyg och med det visar det sig att han kan resa i tiden. Han upplever vikingatid, inkaindianer och ser pyramiderna byggas och blir jagad av mumier.

Utställningen har vernissage idag. I fotogalleriet Studion visas dessutom fotokonst av Oskar Kardemark, som dock inte själv var med under torsdagens pressvisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!