På fredagsförmiddagen befinner sig Gerd Aronsson (S) och Lars-Olof Johansson (C) på plats i Stinsen – de är dock inte här som politiker utan som ledamot respektive ordförande i EWK-sällskapet. Här finns också tillförordnade kultursekreteraren David Strenge Wingren som kan titta ut över en sal fylld med satirteckningar – några med klar klassikerstatus.
Det är i år 100 år sedan som Ewert Karlsson (1918–2004) föddes i Mogata socken – först såg det ut att bli bondebanan för Ewert men hans talang för tecknande blev snart uppmärksammat och ledde så småningom till en karriär som kröntes med internationella priser och hyllningar.
– EWK var skarp i analysen men aldrig plump, det är en anda som kanske är viktigare idag än någonsin med tanke på samtalsklimatet, säger Lars-Olof Johansson som är uppväxt med EWK.
– Jag har ett minne av en teckning i tidningen från när jag var tio år som väckte debatt i mitt hem, den föreställde finansministern som satt på en skattkista där det stod "skördeskadeskydd".
EWK hade för vana att låta bilden tala för sig själv utan tillagd text.
– Jag var ju inte med under hans aktiva år utan har mest erfarenhet av EWK från skolan där han användes som exempel på bra satir. Det är häftigt att bara bilder kan vara så talande och skarpa, väcka så mycket känslor och diskussioner, säger David Strenge Wingren.
Länge var tanken att ett EWK-museum skulle skapas i Söderköping men de planerna fick till slut skrinläggas.
– EWK-sällskapet bildades 1993 för att driva på den frågan men när det till slut inte fungerade så tycker jag att det blev en bra lösning när Arbetets museum kunde skapa plats för EWK, säger Gerd Aronsson som påpekar att det ändå finns en liten permanent utställning i Stinsen med några av EWK:s alster.
Utställningen som öppnar med vernissage lördag (15 april) visar ett urval av EWK:s alster samlade i olika teman som till exempel menageriet, Ute i världen och väldsproblem som miljökatastrofer, överbefolkning och flyktingkriser – ämnen som fortfarande känns aktuella i allra högsta grad. Men vad tror de EWK skulle ha tecknat om han levt idag?
– Han följde ju de dåvarande amerikanska presidentvalen så jag kan inte låta bli att fundera hur han skulle beskrivit Trump-valet, säger Lars-Olof Johansson och David Strenge Wingren tillägger att Putin och Nordkorea säkert varit ämnen för EWK:s penna.
Det här är starten på ett intensivt år för EWK-sällskapet med flera jubileum som väntar.
– För det första är det jubileumsår för sällskapet som bildades 1993, alltså för 25 år sedan. Sedan infaller 100-årsdagen för EWK:s födelse den 6 november och nästa år fyller EWK-muséet på Arbetets museum tio år, berättar Lars-Olof Johansson som tillägger att det förts lite diskussioner med Tages vänner om att göra något ihop.
– Det finns en del likheter mellan EWK och Tage Danielsson förutom att de bägge kom från Östergötland. Båda var hedersdoktorer vid Linköpings universitet, båda var satiriker och var dessutom ganska lika i stil med mycket humanism och värdighet.
På vernissagen deltar förutom Gerd Aronsson och Lars-Olof Johansson även Margareta van den Bosch, designer och dotter till EWK samt Carina Milde, intendent för EWK-museet vid Arbetets museum. Utställningen hänger mellan 14 april och 12 maj.