Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En hyllning till skrattet

Skrattet är det sammanhållande kittet på Galleri Kameleont där Skrattfestivalen pågår månaden ut.

"Det hörs alltid skratt när besökarna kommer till Ulf Olsson. Då vet man var de är i utställningen" säger Sahar Burhan. Ulf Olsson har tidigare mest visat sina bilder på Facebook.

"Det hörs alltid skratt när besökarna kommer till Ulf Olsson. Då vet man var de är i utställningen" säger Sahar Burhan. Ulf Olsson har tidigare mest visat sina bilder på Facebook.

Foto: Michael Svensson

Konst2016-02-03 09:00

I snart ett halvår har Galleri Kameleont funnits i Norrköping. Det lilla galleriet med de stora ambitionerna att öppna dörren för konstnärer från olika länder – och sänka trösklarna in i konstvärlden.

Totalt 24 konstnärer från bland annat Jordanien, Frankrike, Polen och Sverige medverkar i galleriets Skrattfestival. Välkända svenska tecknare som Riber Hansson och Robert Nyberg blandas med Norrköpingsnamn som Ulf Olsson, Stefan Teleman och Marion Kahnert, men publiken får också möta fransmannen Pierre Ballouhey, norskan Siri Dokken och polacken Pawel Kuczynski (som också är tecknaren bakom galleriets logotyp).

Här varvas eleganta och mer brutala tilltal. Oneliners, underfundigheter, hundhumor och politisk satir. I sin helhet kan Skrattfestivalen ses som en hyllning till det avväpnande skrattet.

– I skrattet förstår vi varandra. Vi använder våra muskler i ansiktet på samma sätt. Det är ett globalt språk, men visst kan humorn skilja sig åt mellan kultur, ideologisk övertygelse och generationer, säger satirtecknaren Saad Hajo och en av initiativtagarna till utställningen.

– Vi vill visa att skratt kan vara något att bygga en diskussion eller en relation kring. Men det är också underhållning – något som skapar en avslappnad och varm atmosfär. Folk som kommer blir glada och vill komma tillbaka.

Efter attacker och förföljelse av satirtecknare runt om i världen har villkoren för satirkonsten förändrats. Allvaret och hotet mot yttandefriheten har allt mer kommit att överskugga satirens kärna, tycker Saad Hajo.

– Det handlar för lite om själva skrattet. För mig är huvudsyftet att få oss att må bra och slappna av. Det har en fysisk effekt på oss. Jag vill gärna skratta och dela det med andra. Men visst, jag tror också att vi med hjälp av satirteckningens mer mjuka kritik kan undvika konflikter.

Skrattfestivalen drog igång redan under Globala veckan i Norrköping i höstas – men utställningen finns fortfarande att se. Ett sätt för Kameleont att nå ut till fler har varit att låta utställningar pågå under längre tid.

– En utställning ska inte bara pågå i tre veckor som man är van vid. Vi vill ge fler chansen att komma, men behöver uppmuntra folk – och vill kunna säga: ”Kom, vi väntar på dig!”, säger galleristen Sahar Burhan.

För att också få folk att återkomma till galleriet provas nya grepp. Ett sådant är att skapa en happening kring ett hemligt konstverk som avtäcks varje lördag. Verket presenteras av konstnären själv och visas under en enda dag. Det första verket var en stor målning av Mahatma Gandhi, målat av den anonyme gatukonstnären ”Iron”.

– Det kom så mycket folk, man kunde inte tro att det var sant! ler Sahar Burhan.

Till en början var hon tveksam om konstnärer skulle nappa på idén – och som räddningsplanka i bakhuvudet fanns den egna konstsamlingen.

– Den gjorde att vi vågade börja. Men hittills har flera konstnärer hört av sig och velat vara med. Vi vill inte bara öppna för etablerade konstnärer, men nu på lördag kan jag avslöja att en känd svensk konstnär kommer att ställa ut. Mer säger jag inte, säger Sahar Burhan hemlighetsfullt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!