På torsdagseftermiddagen samlas ett antal SFI-elever i foajen på Konstmuséet. De får varsin liten apparat med tillhörande hörlurar och blir instruerade hur man startar ljudet och hur man justerar volymen, sedan ger de sig iväg mot gallerierna.
– De ska nu testa utrustningen och efteråt fylla i en enkät om vad de tyckte, berättar Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum.
Det handlar om en audioguide som tagits fram under året som heter "Kolla kvinnorna". Nio konstverk av kvinnliga konstnärer presenteras under guidningen på lättbegriplig svenska intalad i lugn takt.
– Bakgrunden är en förfrågan jag fick från läraren Sylve Johansson på De Geergymnasiet att göra en visning om modernismens kvinnor. Sedan gjorde jag ett kvinnospår under kvinnodagen i mars så det föll sig naturligt att också använda en audioguide för att lyfta fram kvinnliga konstnärer, berättar Bonnie Festin, intendent på muséet.
Man har i detta projekt samarbetat med Lars Jonsson från Linköpings universitet som stått för produktion men också för musiken som inramar den intalade informationen.
– Jag har plockat musik som jag tycker passar konstverken, ofta är musiken kopplad i tid men det handlar naturligtvis också om vad som passar till verkets stämning, förklarar Lars Jonsson.
Ett av syftena med audioguiden är alltså att informationen ska vara på begriplig och lättillgänglig svenska.
– Vi ska finnas till för alla och vara lättillgängliga; vi hoppas att vi kan hitta fler sätt att kommunicera vårt innehåll och nu tror vi att det här kan vara ett hjälpmedel. Alla vill inte gå på guidade visningar och då kan det här vara ett komplement, säger Helena Persson som hoppas att många kommer att testa det här i sommar.
Detta är den första audioguiden man producerat och man har märkt att det inte går att ha för bråttom om det ska bli bra.
– Vi har lärt oss att det tar tid, framförallt första gången. Arbetet med detta projekt har varit prioriterat under hela året, säger Helena Persson.
– Vi lär oss under processens gång när vi gör sådana här saker.
Bonnie Festin tror att det kan bli mer av audioguider i framtiden i och med att man har tekniken på plats.
– Den utrustning vi har är möjlig att bygga ut hur mycket som helst så det här blir en test. Man kan tänka sig en linje med engelska konstnärer eller med barn som tema, funderar Bonnie Festin som tillägger att man har tio transpondrar, det kommer dock att vara möjligt att två personer kan dela på en.
De ser det som viktigt att man får en direkt utvärdering vilket är orsaken till att SFI-eleverna är här och får testa audioguiden för att efteråt fylla i en enkät. Folkbladet får också en "transponder" med tillhörande hörlurar och ger sig iväg i galleriet. Vid varje tavla får man först en beskrivning av motivet sedan följer information om konstnären. På turen stöter jag på testgruppen och kan inte låta bli att fråga om guidningen är lätt att förstå och om de har hittat någon favorit.
– Det är lätt att förstå. Min favorit är den tavlan, säger Darin Youssef och pekar på Lena Cronqvists "The mother".
– Den är så sagolik med fina färger.
Guidningen tar ungefär en halvtimma och varje konstverk får några minuter vardera. Verken som ingår är skapade från 1880-talet fram till 1995.