Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borås stoppar konstverk – av säkerhetsskäl

Borås kulturhus stoppar en del av en utställning – av säkerhetsskäl. Konstnären Sadaf Ahmadi är kritisk till beslutet.
–Det låter exakt likadant som i Iran, säger hon till Borås Tidning.

Verk av Sadaf Ahmadi föreställande kvinnoskepnader i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.

Verk av Sadaf Ahmadi föreställande kvinnoskepnader i chador. Verket skulle ha ställts ut i Borås men har stoppats.

Foto: Privat

Konst2023-09-06 11:52

Sadaf Ahmadi har tidigare ställt ut sina skulpturer, föreställande kvinnor i den iranska heltäckande slöjan chador, på olika platser i Frankrike.

Men i hemstaden Borås har samma utställning nu delvis stoppats, med hänvisning till bland annat koranbränningarna och att människor kan bli sårade, rapporterar Borås Tidning.

– Det här känns som censur och det är inte rätt sätt att hantera de här viktiga frågorna, säger Sadaf Ahmadi till TT.

– Jag ser konsten som ett sätt att sätta ljuset på frågan om kvinnors rättigheter i Iran. När man censurerar det, är det då inte samma sak som händer i Iran?

Öppnar på årsdag

Den ena delen av utställningen, en serie porträtt av personer som dödats i samband med protesterna för kvinnliga rättigheter i Iran, kommer att visas i kulturhuset med start den 16 september som planerat.

Det är årsdagen av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i Iran förra året.

Betongskulpturerna har dock stoppats.

Ida Burén, kulturchef i Borås stad, konstaterar att det säkerhetspolitiska läget ändrats sedan initiativet till utställningen togs.

"Sammanvägd bedömning"

– Det har varit ett jättesvårt beslut att fatta med tanke på konstens och kulturens roll i samhället. Men det är en sammanvägd bedömning, som också mycket handlar om verkets placering i vårt kulturhus, en öppen yta där alla boråsare kan komma in, säger Ida Burén.

– Om det ställts ut på konstmuseet hade frågan kunna omhändertas på ett helt annat sätt. Nu har jag behövt göra en sammanvägd bedömning, baserat på att det är just i vårt öppna kulturhus.

TT: Hur ser du på att det här kan upplevas som att ni censurerar en konstnär som vill använda sin yttrandefrihet till att kritisera regimen i Iran?

– Jag kan förstå det, med Sadafs historia och bakgrund förstår jag hennes upplevelse i frågan. Det är ett dilemma som kulturchef att behöva fatta det här beslutet. Men det är en riskbedömning som gjorts.

Fakta: Mahsa Zhina Aminis död

Protestvågen i Iran startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död.

Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, greps av moralpolis i Teheran den 13 september 2022 för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Amini fördes till sjukhus efter att ha fått vad polisen hävdade var en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj, som hävdade att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avled hon på sjukhus efter att ha legat i koma.

Dödsfallet utlöste en rad av protester, som slogs ner hårt av myndigheterna.

Enligt uppgifter har över 530 personer dödats och över 22 000 människor gripits och fängslats.

Källa: AP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!