Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lasse tolkar Cash innanför murarna

När Lasse Lindfors och Goce Lamevski ger en konsert i den vackra anstaltskyrkan i morgon kväll kan du ge dig på att Johnny Cash ande svävar över den nedlagda Norrköpingsanstalten.

Fängelsekonsert. Lasse Lindfors gör en Johnny Cash och spelar innanför fängelsemurarna. Men till skillnad från Cash konsert är denna öppen för alla.

Fängelsekonsert. Lasse Lindfors gör en Johnny Cash och spelar innanför fängelsemurarna. Men till skillnad från Cash konsert är denna öppen för alla.

Foto: mikael strand

Konsert2015-10-28 09:00

Johnny Cash tog gärna de utsattas parti och engagerade sig för en mer human kriminalvård. Som bekant gjorde han också en rad legendariska framträdanden på fängelser. Ett av hans allra mest sålda album är den liveinspelning han gjorde på fängelset i Folsom Prison i Kalifornien den 13 januari 1968. Drygt fyra år senare gjorde han en mytomspunnen konsert på Österåkeranstalten i Sverige.

Nu gör Lasse Lindfors en Johnny Cash. Tillsammans med sångaren och gitarristen Goce Lamevski framför han countrystjärnans låtar innanför murarna på Gamla Norrköpingsanstalten.

På låtlistan står naturligtvis några fängelsefavoriter – Folsom Prison Blues, San Quentin, I Got Stripes och - naturligtvis Greystone Chapel, en låt som skrevs av internen Glen Sherley på Folsom men framfördes av Johnny Cash på Folsom Prison-konserten.

– Det är en central låt i konserten, säger Lasse Lindfors.

Han berättar att Johnny Cash fick låten Greystone Chapel på kassett av fången Glen Sherley dagen innan sin berömda konsert på Folsom Prison.

– Johnny hjälpte honom att friges och gav honom jobb, men det slutade ändå inte så bra för honom utanför murarna. Det hela fick ett tragiskt slut när Glen Shirley sköt sig själv 1978. Jag tror att Johnny kände viss skuld för det, men han gjorde nog vad han kunde för honom.

– Fängelsekyrkan är ett riktigt Greystone Chapel. Det är en fantastisk miljö och tänk vad mycket historia det sitter i de här väggarna. Ända sedan 1791 har syndarna fått sin förlåtelse i det här rummet, säger Lasse Lindfors när vi ses i kyrkan på tisdagen.

Dessutom tänker man bjuda på The Prisoner’s Song, en låt av Guy Massey som framförs med originaltexten från 1924.

– Det är countrymusikens första miljonsäljare. En underbar låt som Johnny Cash sjöng på Österåkeranstalten 1972, berättar Lasse Lindfors.

Under konserten kommer Lasse Lindfors även att berätta om Johnny Cashs fängelsekonserter och starka engagemang i internernas situation, men också om Norrköpingsanstalten där han själv jobbade – en enda dag.

– Jag blev anställd på fredagen och fick börja på måndag, om jag köpte mig ett par nya loafers. Jag hittade ett par för 210 kronor, det var dyrt. Jag tågade in, och de satte mig direkt på den östra sidan med de tunga grabbarna. När jag gick därifrån vid 17-tiden tänkte jag att mina loafers får stå kvar. Jag går inte tillbaka. Det gick inte.

Redan i kväll sjunger och berättar Eva Lagerheim om Edith Piafs liv – med anledning av 100-årsjubileumet av hennes födelse. Hon ackompanjeras av Bengt Höglund.

Öppen Port

Kulturprojektet Öppen Port växte fram när Norrköpings Teaterkompani sökte en lokal för ett teaterprojekt. Riksbyggen Öst, som ska omvandla Norrköpingsanstalten till lägenheter, upplät lokalerna för att sponsra kulturlivet. Under den samlande rubriken Öppen port ryms bland annat konstutställningen Cell (pågår till och med söndag), teaterföreställningen Tre Systrar, föreläsningar, konserter och populära fängelseguidningar med Jan-Olov Öster som har arbetat på anstalten i över 40 år. Det övergripande temat har varit fängelse som begrepp.

Öppen Port stöds av av Norrköpings Kommun och Region Östergötland. Det bygger också på samarbete med Folkuniversitetet, Östgötateatern och Svenska kyrkan S:T Olofs församling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!