Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Strykjärnet fyller 100 år

Strykjärnet fyller 100 år. Firandet inleds med historiska ljusprojektioner i samband med att Norrköping Light Festival invigs i dag.

Strykjärnet. Sedan 1991 huserar Arbetets museum i den gamla vackra industribyggnaden som nu fyller 100 år.

Strykjärnet. Sedan 1991 huserar Arbetets museum i den gamla vackra industribyggnaden som nu fyller 100 år.

Foto: Jeppe Gustafsson

JUBILEUM2017-12-01 06:00

Bildspelet som berättar husets historia kommer att visas i några fönster på våningsplan 3, ut mot Laxholmstorget.

– Ljusinstallationen riktar sig utåt, mot Laxholmstorget. Där berättar vi historien om husets uppbyggnad och huset innehåll, säger Truls Olin, utställningschef vid Arbetets museum som huserar i Strykjärnet, en av Sveriges kanske vackraste industribyggnader.

– Det kommer att kännas som att man tittar in, historiskt, i huset. Det här kommer att öppnas samtidigt som ljusfestivalen.

Lördagen den 9 december sker själva firandet i huset.

– Det blir en mannekänguppvisning med kläder från olika tidsepoker som det här huset har funnits med i, säger Truls Olin.

Dessutom invigs nya berättarstationer runt om i huset, som ger besökaren en inblick i Strykjärnets historia.

– Det är digitala berättarstationer där vi låter människor som har funnits i huset, med skådespelarröster, berätta sin historia, på olika platser, på olika våningsplan.

– De kommer att stå kvar, som permanenta lösningar, berättar Truls Olin.

Är det ett av Sveriges vackraste hus?

– Jag tycker själv att det är en fantastisk byggnad. Sedan har ju Sverige naturligtvis många spännande industrihistoriska byggnader. Men det här, i sin unika plats och sin unika form, är verkligen en av våra vackraste byggnader, säger Truls Olin.

Huset fick sin spetsiga form av den mark som fanns att tillgå, en holme mitt i Strömmen.

Runt år 1850 fanns det 122 yllefabriker i Norrköping. Importen av bomull gjorde att större textilfabriker började byggas. Flera av dem står kvar än i dag i Industrilandskapet.

Efterfrågan på textil under första världskriget gjorde att det behövdes ett nytt väveri i Norrköping. Platsen blev Laxholmen. För att ge plats åt det nya bomullsväveriet revs en laxbod och ett mindre färgeri som fanns på platsen.

Arkitekten Folke Bensow ritade den nya fabriken, som blev den sist byggda i området. Med hjälp av den nya byggnadstekniken armerad betong stod Holmens Bomullsväveri färdigt 1917 med sina sju våningar, sju kanter och 7 000 kvadratmeter.

På 1930-talet blev produktionen mer rationaliserad och väveriet blev ett spinneri. 1962 drabbades Holmens Bomull av textilkrisen och verksamheten upphörde. Strykjärnet hyrdes ut till Esselte Pac som fram till 1982 tillverkade papperspåsar i huset.

1991 öppnade Arbetets museum, som är en enskild stiftelse med LO, TCO, ABF, KF och Sensus studieförbund som huvudmän.

Fakta

Strykjärnet på Laxholmen fyller 100 år i år.

Huset byggdes som ett bomullsväveri och stod klart 1917.

Byggnaden har fått sitt namn av sin säregna form som påminner om ett strykjärn. Formen kommer sig av att byggnaden är byggd på den strömlinjeformade ön Laxholmen mitt i Motala ströms flöde.

Eftersom det var ont om mark kring strömmen ville man använda så mycket av den existerande holmen som möjligt. Därför fick byggnaden sin lite annorlunda form, en sjuhörning.

Skulptören Carl Milles ska en gång ha kallat Strykjärnet ”landets vackraste industribyggnad”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!